Is een akkoord via WhatsApp een geldige manier om een koopovereenkomst te sluiten?
Alleen wanneer een particulier zijn woning verkoopt aan een professionele vastgoedhandelaar, is een akkoord via WhatsApp een geldige manier om een koopovereenkomst te sluiten. Overigens moet de handelaar, volgens het Gerechtshof Amsterdam, de verkoper wel genoeg tijd geven om zich eventueel te bedenken.
Bij woningverkoop tussen twee particulieren is een akkoord via WhatsApp nog steeds niet rechtsgeldig. Hier geldt nog altijd het schriftelijkheidsvereiste. Het schriftelijkheidsvereiste houdt in dat er een koopcontract wordt opgesteld die door beide partijen moet worden ondertekend. Een WhatsApp berichtje maakt geen deel uit van het koopcontract en is ook geen vervanging van een elektronische ondertekening. Je kunt een akkoord via WhatsApp hooguit zien als een belofte dat het koopcontract zal worden ondertekend.
Als het koopcontract eenmaal (fysiek) is ondertekend, kunnen er uiteraard nog wel dingen worden besproken via WhatsApp. Zo kan er bijvoorbeeld wel een afspraak worden gemaakt om de termijn van het financieringsvoorbehoud te verlengen. Zorg wel dat je als koper via WhatsApp een duidelijk akkoord van de verkoper krijgt. Het liefst ook nog per e-mail.
Lees meer over Kuiper
Neem contact op met Team Kuiper