Kosten van een huis kopen

Kosten van een huis kopen

Blog > Kosten van een huis kopen

Delen via:

Bij het kopen van een huis zijn er meer kosten dan alleen de aankoopprijs. Je krijgt te maken met de kosten koper. Kosten koper (ook wel afgekort als k.k) zijn de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar te worden van een bestaande woning. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting en notariskosten. Gemiddeld ben je 6% van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper. Welke kosten dit precies zijn lees je hieronder.

Notariskosten bij de aankoop van een woning

De notariskosten zijn de kosten die je betaald voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte. Een notaris is als enige bevoegd om de notariële akte op te maken. Je bent bij de aankoop van een huis dan ook verplicht om een notaris in te schakelen.

Een notaris bepaalt zelf welk tarief hij rekent. Het is dus lonend om verschillende notarissen te vergelijken.

Voor een hypotheekakte en overdrachtsakte kun je uitgaan van circa €1.100.

Overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning

Dit is de belasting die je betaalt bij het aankopen van een bestaande woning. De overdrachtsbelasting is in 2021 2% van de aankoopwaarde van een woning. Ben je jonger dan 35 jaar? Dan betaal je vaak geen overdrachtsbelasting. Vrijstelling overdrachtbelasting 2024, jonger dan 35 en koopsom tot € 510.000,–

Aanvullende kosten

Makelaarskosten

De makelaarskosten zijn de kosten die een aankoopmakelaar berekent voor het advies en de begeleiding bij de aankoop van een woning. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de aankoopprijs.

Ga gemiddeld uit van een vast bedrag van tussen de €3.000 en €5.000 bij een woning met een aankoopwaarde tot €400.000.

Taxatiekosten aankoop woning

Voor het afsluiten van je hypotheek ben je meestal verplicht een taxatierapport aan te leveren. De kosten van een taxatierapport staan niet vast. Je kunt uitgaan van een bedrag tussen de €500 en €1000

Meer informatie over een taxatie. 

Bouwkundige keuring

Om er zeker van te zijn dat er geen verborgen verbreken zijn kan het verstandig zijn een bouwkundige keuring uit te laten voeren. De kosten zijn afhankelijk van de aanbieder.

De kosten van een bouwkundige keuring zijn gemiddeld tussen de €350 en €500.

Hypotheekadviseur

Voor advies en het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek betaal je een bepaalt bedrag. Hoeveel dit is hangt af van je adviseur en hypotheek.

Reken voor een hypotheekadviseur en het afsluiten van een hypotheek circa €2.500 tot €4.000

Bankgarantie

Als je een huis koopt wordt er in de koopovereenkomst vaak gevraagd om een bankgarantie. Met een bankgarantie, staat de bank garant voor het bedrag van de waarborgsom. De kosten van het afgeven van een bankgarantie zijn ongeveer 1% van het te stellen bedrag dus bij een huis van 450.000,- is dat 450,-

Nationale Hypotheek Garantie

Wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit, wordt borgtochtprovisie in rekening gebracht. In 2024 is dit 0,6% over de hypotheek die je afsluit.

Aftrekbare kosten

Verschillende kosten die je maakt voor de aankoop van een huis zijn aftrekbaar. De volgende kosten mag je aftrekken in de belastingaangifte in het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt. Je betaalt dus wel de kosten, maar op het moment dat je belastingaangifte doet heb je hier voordeel bij.

  • Notariskosten, hypotheekakte
  • Kosten van de hypotheekadviseur
  • Taxatiekosten
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Aankoopkosten van een woning berekenen

Mike en Lieke, beiden 40 jaar, kopen een nieuwe woning in Arnhem-Noord. De koopsom bedraagt €400.000. Bekijk het rekenvoorbeeld hieronder om te zien met welke bedragen Mike en Lieke allemaal rekening mee moeten houden bij de aankoop van een woning en wat aan eigen middelen moeten inbrengen.

Koopsom woning €400.000
Notariskosten €1.100
Overdrachtsbelasting (2%) €8.000
Makelaarskosten €3.500
Bankgarantie €350
Bouwkundige keuring €400
Taxatiekosten €1.000
Advies en bemiddelingskosten hypotheek €2.500
Totale kosten €416.850

Delen via:

Neem direct contact op