Daling huizenprijzen

Wat betekent de daling van de huizenprijzen voor mij?

Blog > Wat betekent de daling van de huizenprijzen voor mij?

Delen via:

De trend van de dalende huizenprijzen zet nog even door. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? Moet je nu juist wel of niet verkopen? Heb ik nu meer of minder kans op een woning? De daling van de huizenprijzen heeft voor iedereen andere gevolgen, omdat iedere situatie anders is. Toch kan het volgende gezegd worden.

Hierdoor dalen de huizenprijzen

Allereerst het antwoord op de vraag waarom de huizenprijzen eigenlijk dalen? Dat heeft vooral te maken met de stijgende rentes. Door het stijgen van de rentes, kunnen we onder dezelfde omstandigheden minder hypotheek krijgen. Dat houdt weer in dat we minder kunnen betalen voor dezelfde woning een paar maanden eerder. Dat heeft weer invloed op de hoogte van de vraagprijs. Door het dalen van de prijzen wachten we vervolgens weer langer met het doorhakken van een knoop, omdat we onzeker worden.

Gevolgen voor de koper

Wie profiteert er dan van de dalende huizenprijzen? De koper niet per se. Door het stijgen van de rente hebben kopers namelijk niet veel meer financieringsruimte dan toen de prijzen voor dezelfde woning een stuk hoger lagen. Door de lage rente van destijds, kregen we meer hypotheek en konden we meer betalen voor de woning. Het voordeel voor de koper is wel dat er weer wat onderhandelingsruimte beschikbaar is.

Gevolgen voor de verkoper

Het grote voordeel voor de verkoper is dat een starterswoning nu wel sneller is verkocht. Dat zijn de nieuwe ‘zoete broodjes’. Woningen vanaf vijf ton staan nu wel langer dan voorheen te koop. De grootste strop is voor de verkopers die tijdens de oververhitte woningmarkt de woning hebben gekocht en deze nu willen verkopen. De kans is groot dat je woning nu onder water staat. Je hebt er waarschijnlijk destijds veel meer voor betaald dan je er nu voor krijgt.

De voorspelling

Of de huizenprijzen verder blijven dalen is en blijft altijd een beetje gissen. De voorspelling is wel dat de huizenprijzen nog zeker tot eind 2023 blijven dalen. Vanaf dat moment zal een en ander weer stabiliseren. Dit gebeurt alleen wanneer de rentes niet verder stijgen dan ze nu doen. De trend is dat de huizenprijzen eerst in de Randstand stabiliseren waarna de kleinere steden volgen. Zolang ze daar dus nog zakken, zal dat voor de huizenprijzen in de rest van het land ook zeker nog gelden.

Delen via: