Bieden op een huis in Arnhem

Bieden op een huis

Blog > Bieden op een huis

Delen via:

Na een aantal bezichtigingen is het zover, jullie hebben je droomhuis gevonden en gaan bieden op een huis in Arnhem. Alleen de woningmarkt is overhit; prijzen stijgen en het aanbod wordt steeds kleiner. Het spel van onderhandelen en bieden begint. Hoe bepaal je een openingsbod? Klopt het dat je moet overbieden in Arnhem? En zijn er nog tactieken of tips die je kansen vergroten? Hoe het bieden op een woning in Arnhem precies in zijn werk gaat en hoe je ervoor zorgt dat je het winnende bod maakt, leggen we je graag uit.

Hoeveel moet je bieden

Een goede voorbereiding is het halve werk. In deze verhitte woningmarkt heb je nauwelijks tijd als je de woning eenmaal hebt bezichtigd. Het is daarom belangrijk dat jullie je van te voren goed hebben voorbereid. Hoeveel je moet bieden baseer je op een aantal verschillende zaken:

Bepaal hoeveel je kunt lenen en uit wil geven
Onderzoek van te voren hoe jullie financiële plaatje eruit ziet. Hoeveel kunnen jullie lenen en hoeveel willen jullie uitgeven? Maak een afspraak met de bank of een hypotheekadviseur en zorg dat jullie alle benodigde stukken verzameld hebben.

Wat is je eigen huis waard is en is er overwaarde
Hebben jullie op dit moment al een eigen woning? Onderzoek de waarde hiervan. Dit kun je doen via onze gratis waardebepaling. Is er overwaarde? Je kunt de overwaarde gebruiken voor de aankoop van jullie nieuwe huis.

Lees meer: Hoeveel is mijn huis waard

Wat is de waarde van de woning die je wilt kopen
Om de waarde van een huis te bepalen heb je verschillende methoden. Bij het kadaster kun je bijvoorbeeld informatie inwinnen over het huis en de waarde van de huizen in de buurt. Een andere manier is om de prijs per vierkante meter te vergelijken met andere woningen in de buurt. Deel hiervoor de prijs door het aantal vierkante meters en je hebt de prijs per vierkante meter. Uiteraard bepaalt de bouwkundige staat, het niveau van afwerking, de locatie en tal van andere factoren de hoogte van de vraagprijs.

Zijn er veel geïnteresseerden of ben je de enige
Hoe zit het met de concurrentie? In deze markt ben je meestal niet de enige. Ben je dat wel? Dan heb je een betere onderhandelpositie.

Hoe lang staat de woning al te koop
Bij een huis dat al langer te koop en leeg staat, biedt je eerder onder de prijs dan een woning die pas een paar dagen op de markt staat.

Tot slot; Houdt je hoofd koel. In je hoofd woon je al in het huis. Je bent al bezig met het moodboard over de inrichting en de uitnodiging voor de housewarming is al bijna de deur uit. Koste wat het kost wil je het huis hebben. Pas op. Het gevaar bestaat dat je teveel biedt. Kijk naar je maximale hypotheek en maandelijkse lasten. Ondanks dat het voelt als je droomhuis is het goed om te realiseren dat bijna geen enkel huis uniek is.

Winnend bod op een huis in Arnhem

Ontbindende voorwaarden tijdens het bieden

Je hebt je openingsbod bepaalt en gaat in onderhandeling met de verkoper. Vergeet dan niet de ontbindende voorwaarden, zodat het mogelijk is in bepaalde situaties nog onder de koop uit te komen. Hieronder staan de belangrijkste voorwaarden:

Onder voorbehoud van financiering
Onder voorbehoud van financiering is een vangnet voor als het je niet lukt de financiering rond te krijgen. Met de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ is het mogelijk voor een afgesproken datum van de koop af te kunnen zien.

Opleverdatum
Geef aan wanneer jij de overdracht plaats wilt laten vinden.

Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke visuele inspectie van een woning. Het geeft een beeld van de bouwkundige staat. Een bouwkundige keuring zorgt ervoor dat je niet voor onverwachte verassingen komt te staan. Vooral bij een oudere woning is dit absoluut aan te raden. Neem mogelijke verborgen verbreken en de kosten daarvan op als ontbindende voorwaarden.

Met een bouwkundige achtergrond kan ik je als aankoopmakelaar adviseren over bouwkundige zaken. Daarnaast bied ik ondersteuning bij het opstellen van de ontbindende voorwaarden. Neem contact op voor een vrijblijvend advies.

 

Hoe breng je een openingsbod uit

Al het voorwerk is gedaan. Jullie weten wat jullie mogelijkheden zijn en wat de waarde van jullie droomhuis in Arnhem is. De ontbindende voorwaarden zijn opgesteld. Het is tijd om een openingsbod te doen. Het openingsbod doe je schriftelijk, telefonisch, via e-mail of tegenwoordig zelfs online bij de verkoopmakelaar.

 

Wanneer is een bod bindend

Je hebt je bod uitgebracht. Het is nu wachten op een reactie. Je bod wordt geaccepteerd of je krijgt juist een tegenbod. Heb je een tegenbod gekregen? Dit betekent dat je in onderhandeling bent met de verkopende partij. Bepaal of jullie je bod willen verhogen en breng opnieuw een officieel bod uit.

Als de verkoper en jullie het eens zijn over de verkoopprijs en de voorwaarden, kan het koopcontract worden opgesteld. De koop is gesloten na ondertekening van het koopcontract. Als koper heb je een wettelijke bedenktijd van 3 dagen. Binnen deze periode kun je zonder toelichting of uitleg nog afzien van de koop. Na deze periode alleen op basis van de ontbindende voorwaarden.

 

Veelgestelde vragen over het bieden op een huis

Hoeveel moet ik overbieden op een huis in Arnhem

Wie het huis van zijn dromen wil moet steeds vaker overbieden. Hoeveel je boven de vraagprijs moet bieden op een huis in Arnhem? Dit verschilt per prijsklasse. Voor een huis tussen de 2 en 3 ton wordt er in Gelderland in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 15.200 euro overboden.

Wanneer breng je een bod uit na de bezichtiging?

De verkoopmakelaar of eigenaar van het huis geven meestal een aantal dagen na de bezichtiging, op een door hen bepaald tijdstip, een laatste mogelijkheid een bod uit te brengen.

Is een bod op een huis bindend

Nee, alleen met een schriftelijk en getekend koopcontract is de koop van een woning bindend. Daarnaast heb je als koper een wettelijke bedenktijd van 3 dagen.

Wanneer ben je officieel in onderhandeling met de verkoper?

Op het moment dat je een tegenbod krijgt ben je officieel in onderhandeling.

Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar in Arnhem die álle facetten rondom het bieden op jouw droomwoning tot in de puntjes beheerst?

Delen via:

Neem direct contact op