Financieele ruimte overbieden

Heb je financiële ruimte voor het overbieden?

Blog > Heb je financiële ruimte voor het overbieden?

Delen via:

Overbieden bij het kopen van een huis is gebruikelijk geworden. Als je niet bereid bent om meer te bieden dan de vraagprijs, zullen veel huizen voor je neus weggekaapt worden. Pas wel op met het overbieden. Het moet je immers nog wel lukken om de financiering rond te krijgen en het is natuurlijk niet prettig wanneer je iedere maand alle euro’s bij elkaar moeten schrapen voor het betalen van de hypotheeklasten.

Veel belangstelling van potentiële kopers

Zodra er een huis in de verkoop komt, is er gelijk belangstelling van veel potentiële kopers. Dat komt doordat er veel mensen op zoek zijn naar een koopwoning en er maar weinig nieuwe huizen in de verkoop komen. De huizenmarkt is overspannen. Door schaarste stijgen de huizenprijzen. Deze ontwikkeling wordt nog verder aangejaagd door het overbieden op huizen. Helaas moet je hierin mee als je wilt kopen.

Hoeveel kun je maximaal aan hypotheek krijgen?

Op twee manieren is er een maximering van het bedrag dat je kunt lenen. Ten eerste op basis van het inkomen. Een bank wil jou tot een bepaald bedrag lenen gebaseerd op je inkomen en bepaalde uitgaven worden hiermee verrekend. Schulden, alimentatie en een private leaseauto verlagen bijvoorbeeld het bedrag wat je maximaal op je inkomen kunt lenen. De tweede maximering is gekoppeld aan het huis dat je koopt. Je kunt maximaal 100% van de waarde van het huis aan hypotheek krijgen. Het feit dat jij een bepaald bedrag voor een huis wil geven zegt nog niet dat de waarde van het huis in de praktijk niet lager is. Dat vraagt om een nadere uitleg.

Wat is het huis volgens de taxateur waard?

Je koopt een huis met als vraagprijs €350.000. Om ervoor te zorgen dat jij mag kopen, bied je €380.000 voor het huis. Dit volledige bedrag wil je financieren met een hypotheek. Voor het regelen van de hypotheek heb je een taxatie nodig waaruit blijkt dat de waarde €380.000 is. Als blijkt dat de taxateur de waarde van het huis inschat op bijvoorbeeld €350.000, is dit ook de maximale hypotheek. In dat geval zit je dus met een financieel gat van €30.000.

Met eigen geld heb je meer mogelijkheden

Voor het kopen van een huis heb je eigen geld nodig. Daar kom je niet onderuit, want je moet kosten dragen die je niet kunt financieren. Het gaat bijvoorbeeld om advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en eventueel de overdrachtsbelasting (voor kopers tot 35 jaar kan er een vrijstelling gelden). Met extra eigen (spaar)geld of geld uit de overwaarde van je te verkopen huidige woning, heb je meer mogelijkheden bij het overbieden.

Potentiële kopers met kapitaal achter de hand hebben een groot voordeel

De verhouding tussen starters op de huizenmarkt en doorstromers (met een te verkopen eigen huis) is scheef. Doorstromers kunnen de overwaarde uit de huidige woning inzetten bij het kopen van de volgende woning. Hierdoor kunnen ze flink overbieden. Deze mogelijkheid hebben starters niet.

Bied niet boven je budget

Door de omstandigheden op de huizenmarkt moet je mogelijk boven jouw budget bieden, maar pas daarmee op. Banken willen jou niet meer bieden omdat jij van mening bent dat het kopen van een huis jou een buitenkansje biedt. Bied ook niet meer dan eigenlijk mogelijk is. Als je maximaal €1.000 per maand kunt besteden aan het wonen, breng dan geen bod uit waardoor je hogere hypotheeklasten krijgt. Je zit namelijk tot 30 jaar aan de hogere maandlasten vast.

Lees meer: bieden op een huis

Delen via:

Neem contact met ons op om te overleggen waar voor jou de kansen op de huizenmarkt liggen.