Eerst een ander huis kopen of eerst verkopen?

Blog > Eerst een ander huis kopen of eerst verkopen?

Delen via:

De huizenmarkt is langzaam aan het veranderen. Huizen verkochten tot voor kort als warme broodjes, maar het verkopen van een huis kost nu meer moeite en tijd. Is het nu slimmer om eerst je eigen woning te verkopen of toch eerst te kopen? Wat is de verstandigste keuze?

Er is geen goede volgorde die altijd werkt. Hoe je het aanpakt, is sterk afhankelijk van de markt en jouw persoonlijke situatie. Daarom is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een expert, namelijk bij een makelaar. De verstandigste keuze is bijvoorbeeld ook afhankelijk van jouw woonwensen, jouw budget en hoe goed jouw huis in de markt ligt.

Wat is het gevaar van eerst verkopen?

Zodra je verkocht hebt, moet je zelf op zoek naar een woning die voldoet aan jouw woonwensen. Het gevaar is dat het misschien niet lukt om het gewenste huis te vinden. Of stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat je niet meer kunt kopen wat je wenst. Dit was voor veel mensen de reden om in de afgelopen jaren eerst op zoek te gaan naar een ander huis. De eigen woning verkopen ging toch wel lukken. De markt is nu aan het veranderen, dus overleg goed met je makelaar over het bepalen van de juiste volgorde.

Wat is het gevaar van eerst kopen?

Sinds een aantal maanden zijn de huizenprijzen aan het stabiliseren of zelfs licht aan het dalen. Als je eerst koopt, loop je het gevaar dat je duur koopt en jouw eigen huis voor een lager bedrag verkoopt dan vooraf verwacht. Door dalende huizenprijzen kun je mogelijk minder overwaarde uit je huis incasseren. Dit is een reëel risico als je huis een langere periode in de verkoop staat. In het slechtste geval moet je meerdere procenten met de vraagprijs zakken om te kunnen verkopen. Dit kan zorgen voor een financiële tegenvaller.

Er is niet één beste strategie

Een huis verkopen en kopen is maatwerk. Er is geen koop of verkoop gelijk. Bij het kopen en het verkopen gaat het om forse financiële belangen. Een misstap kan grote gevolgen hebben. Ook een makelaar kan de ontwikkeling van de huizenprijzen niet voorspellen, maar je krijgt wel hulp bij de omgang met de huidige situatie op de huizenmarkt. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de regionale verschillen. Mogelijk woon jij in een regio met een zeer grote vraag naar huizen zoals die van jou. Of je zoekt juist naar een huis waar een grote vraag naar is. Alle omstandigheden moeten mee worden gewogen bij het kiezen voor eerst kopen of verkopen.

Ben je benieuwd wat in jouw situatie de beste keuze is? Overleg het met je makelaar en bepaal de voor jou meest geschikte strategie.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper