Woning bezichtigen
Als je opzoekt bent naar een huis plan je natuurlijk altijd een bezichtiging in. Zo’n bezichtiging kan best overweldigend zijn. Stel de juiste vragen zodat je niet alleen gecharmeerd raakt van die prachtige glas-in-lood raampjes, maar ook op de hoogte bent van bijvoorbeeld de bouwkundige staat en de reden van verkoop. Maar waar moet je tijdens een bezichtiging op letten? Welke vragen stel je? En hoelang duurt een bezichtiging? Lees de blog: woning bezichtigen, print de checklist en neem deze mee naar je bezichtiging. Dan weet je precies of het tijd is om een bod uit te brengen.
Met beide benen op de grond
In de huidige woningmarkt is het aanbod te koop staande woningen beperkt. Heb je eindelijk een woning gevonden die aan jouw wensen voldoet, dan kan het koopproces in een sneltreinvaart verlopen. Een goede voorbereiding is dus essentieel wanneer je op huizenjacht gaat. Maak een afspraak met een financieel adviseur om in kaart te brengen welk budget jij tot je beschikking hebt. En zorg dat je goed beslagen ten ijs komt tijdens een bezichtiging zodat je met beide benen op de grond de juiste keuzes kan maken.
Vragen stellen tijdens de bezichtiging van een woning
Voordat je een huis bezichtigd vraag jezelf dan goed af wat je allemaal wil weten. Wat vind je belangrijk? Denk bijvoorbeeld aan de locatie, de veiligheid en voorzieningen in de buurt, bestemmingsplannen en parkeergelegenheid. Verder wil je natuurlijk alles weten over de staat van het huis: de fundering, de kozijnen, schilderwerk en de CV installatie. Ook niet onbelangrijk: heb je leuke buren? Op basis hiervan zorg je ervoor dat je de juiste vragen stelt tijdens de bezichtiging.
Waarom wordt de woning verkocht?
De reden waarom een woning te koop staat kan voor jou als potentiële koper van groot belang zijn. Willen de eigenaren bijvoorbeeld groter wonen door aanstaande gezinsuitbreiding dan kan het zijn dat een aanvaardingsdatum in de nabije toekomst belangrijk voor hen is. Maar ook onenigheid met de buren of te veel onderhoud aan de woning kan een reden van vertrek zijn.
Wie worden mijn buren?
Wanneer je een woning betrekt, krijg je de buren er ‘gratis’ bij. Vraag de makelaar dus naar informatie over de overige bewoners uit de straat en met name over de naaste buren. Hoe zijn de gezinssamenstellingen, hoe wordt er met elkaar omgegaan. Wanneer jouw toekomstige buurjongen een fanatieke drummer is, dan ben je hier ongetwijfeld het liefst zo snel mogelijk van op de hoogte. Ben je op zoek naar een appartement, dan is het belangrijk om te weten of er een actieve Vereniging van Eigenaren is.
Gebreken?
Verkopers en makelaars hebben een informatieplicht, maar als koper heb jij ook een onderzoeksplicht. Zorg daarom dat je op de hoogte bent van de bouwkundige staat van de woning. Kijk tijdens de bezichtiging goed of je bijvoorbeeld vochtplekken of scheuren tegenkomt en vraag de makelaar naar de oorzaak hiervan. Zeker wanneer je een oudere woning koopt is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten doen. Bij het plaatsen van een bod zou je dit ook als ontbindende voorwaarde kunnen opnemen.
Hoe duurzaam is de woning?
Naast de maandelijkse hypotheeklasten is het ook belangrijk om vooraf een inschatting te kunnen maken van de kosten die je straks kwijt bent aan gas en elektra. Vraag dus altijd naar het energielabel van de woning. Een duurzame woning laat niet alleen een kleinere ecologische footprint na, maar zorgt ook voor lage(re) maandlasten.
Wat blijft achter?
Wordt er niets afgesproken, dan wordt een woning in principe kaal opgeleverd. Het kan zijn dat een koper roerende zaken (denk aan gordijnen, verlichting of vloeren) wil achterlaten in de woning. Vraag de makelaar daarom naar de lijst met roerende zaken en maak duidelijke afspraken over wat je wel of juist niet wil overnemen van de verkoper.
Woning bezichtigen
Het is langzaam weer tijd om woningen te gaan bezichtigen. Misschien heb je zelfs al wel wat woningen virtueel bezocht en ben je nu toe aan de volgende stap. Je gaat de woning bezichtigen met het idee een bod te doen. Waar moet je op letten tijdens een bezichtiging?
Van boven tot onder
Loop vooral heel veel rond. De woning is op dat moment even van jou en dit is jouw moment om te ervaren hoe het zou zijn om daar te wonen. Hoe voelt het? Ga van boven naar beneden, van zolder tot kruipruimte door het huis en sla geen hoekje over. Dan weet je zeker dat je overal bent geweest en kun je een mening vormen over al deze ruimten. Is de indeling naar wens of moet er nog verbouwd worden? Ligt de tuin op een voor jou gunstige ligging? Bepaal van tevoren jouw wensen en vink deze vervolgens af (of niet) op het moment dat je door de woning loopt.
Hoelang duurt een bezichtiging van een woning?
Hoelang een bezichtiging duurt is onder andere afhankelijk van je eerste indruk van de woning. Vind je het op het eerste gezicht al niks dan is het snel klaar. Is het je droomhuis dan wil je natuurlijk alles weten. Vraag van te voren aan de verkoopmakelaar hoeveel tijd hij of zij vrij maakt per geïnteresseerde. Vaak ligt dit tussen de 20 en 30 minuten.
Checklist bezichtiging huis
Deze checklist verteld je waarop je moet letten en welke vragen je kunt stellen aan de verkoopmakelaar. Zo’n lijstje kan een handige houvast zijn op het moment dat je blind van verliefdheid door de woning loopt. Maak ook altijd foto’s van de woning. Deze helpen jou om later nog eens rustig de woning vanuit jouw perspectief te bekijken. Uiteraard is het wel wenselijk hier vooraf goedkeuring voor te vragen.
Motivatie verhuizen huidige bewoners
- Staat de woning al lang te koop?
- Waarom wordt het huis verkocht?
- Hoe lang heeft de huidige bewoner er gewoond?
- Is de woning al snel beschikbaar?
Het huis aan de buitenkant
- Is de fundering in goede staat?
- Zijn de kozijnen in goede conditie?
- Is het schilderwerk aan de buitenkant onlangs geverfd?
- Wat is de staat van de aanwezige installaties?
- Is er of was er asbest in de woning aanwezig?
- Is de staat van de muren in orde?
Het huis aan de binnenkant
- Wat is je eerste indruk als je de woning in loopt?
- Wat vind je van de indeling?
- Past de woning bij jullie levensstijl?
- Zijn er onderdelen recentelijk vernieuwd?
- Is de keuken groot genoeg voor jouw behoeften?
- Sluiten de deuren en ramen goed?
- Is er genoeg ruimte voor al je kleding?
Jouw nieuwe buurt
- Is de buurt veilig?
- Kun je makkelijk parkeren in de buurt?
- Is er een winkel in de buurt?
- Hoe zijn de faciliteiten in de buurt?
- Wat is het bestemmingsplan bij de gemeente voor deze wijk?
- Krijg je leuke buren?
Onderhoud
Tijdens een bezichtiging is de woning vaak keurig aan kant en ziet deze er op het eerste gezicht altijd netjes uit, maar kijk ook verder dan een opgeruimd huis. Check de staat van kozijnen, het schilderwerk en eventuele schimmel en vochtplekken in de badkamer of kruipruimte. Zie je veel achterstallig onderhoud, dan is het raadzaam dit mee te nemen in jouw begroting, aangezien dit altijd kosten met zich meebrengt. Laat voor de zekerheid een bouwtechnische keuring uitvoeren. Dan kijkt een professional naar de staat van de woning en weet je zeker of je nog veel kosten moet maken. Vraag ook zelf naar eventuele gebreken. Als koper heb jij namelijk een onderzoeksplicht en de verkoper heeft een mededelingsplicht.
Apparatuur
Als je toch bezig met vragen over het onderhoud, vergeet dan niet de huishoudelijke apparaten en andere apparaten die wij de woning verkocht worden. Hoe oud is bijvoorbeeld de cv-ketel of de combimagnetron? De vaatwasser heeft ook maar een beperkte levensduur. Als je het idee krijgt dat deze apparaten al snel aan vervanging toe zijn, dan weet je dat je ook hiervoor met extra kosten rekening moet houden.
Rondje door de buurt
Loop als laatste nog even een rondje door de buurt. Je hebt vast nagedacht over de buurt waarin je wilt wonen. Dichtbij scholen, het centrum, groenvoorzieningen of de sportschool? Misschien kom je wel iemand op straat tegen die je eens kunt vragen of ze iets kunnen vertellen over de buurt. Je eigen makelaar kan je natuurlijk ook meer vertellen. Over de buurt, maar ook over andere zaken die je nog wilt weten voordat je de knoop doorhakt.
Ben je van plan meerdere woningen te bezichtigen, beoordeel al deze woningen dan op dezelfde criteria zodat je appels met appels vergelijkt en daarop een goede keuze kan baseren.
Hoeveel bezichtigen voor aankoop huis?
Op de vraag hoeveel bezichtigingen je nodig hebt voor de aankoop van een huis is geen eenduidig antwoord op te geven. Als je de checklist naar volledige tevredenheid hebt ingevuld dan kan het met een bezichtiging al klaar zijn. Een andere keer hebben kopers wel tien bezichtigen nodig.
Lees meer: bieden op een huis
Heb je een aankoopmakelaar nodig voor een bezichtiging in Arnhem?
Heb jij je droomwoning gevonden op Funda en wil je samen met de beste aankoopmakelaar van Arnhem je kans vergroten? Of wil je een in de komende maanden een woning kopen in Arnhem (en omstreken) en ben je op zoek naar een laagdrempelige aankoopmakelaar voor een vaste prijs, die er álles aan doet om jouw woonwens waar te maken? Eentje die als eerste op de hoogte is van nieuw aanbod en die ook op bouwkundig niveau met je meedenkt? Maak kennis met team Kuiper!
Contact opnemen