Financiële veranderingen huiseigenaren in 2023

Financiële veranderingen voor huiseigenaren in 2023

Blog > Financiële veranderingen voor huiseigenaren in 2023

Delen via:

Een nieuw jaar zorgt ook voor financiële veranderingen. Sommige veranderingen zorgen voor meer bestedingsruimte, andere wijzigingen zijn juist een aanslag op je portemonnee. Wij hebben de belangrijkste financiële veranderingen voor je op een rij gezet. Het gaat om veranderingen voor huiseigenaren en voor mensen die op zoek zijn naar een koopwoning.

Als huiseigenaar kun je de hypotheekrente voor een langere periode vastzetten. Veel woningbezitters hadden hierdoor geen last van de sterk gestegen hypotheekrentes in 2022. Toch zijn er jaarlijks veranderingen gericht op de eigen woning, die wel een grote impact hebben op het besteedbaar inkomen van huizenbezitters.

Minder belastingvoordeel op betaalde hypotheekrente

Met een inkomen vanaf ongeveer €73.000 bruto per jaar, krijg je in 2023 minder terug van de Belastingdienst. De hypotheekrenteaftrek gaf in 2022 nog recht op een aftrek van 40%. In 2023 blijft de aftrek beperkt tot 36,93%. In de afgelopen jaren is het maximale aftrekpercentage jaarlijks gezakt. Sinds 2023 hebben huiseigenaren met een hoger inkomen geen hoger aftrekpercentage meer in vergelijking met huiseigenaren met een lager inkomen. Voor iedereen geldt nu een aftrekpercentage van 36,93%. Uiteraard moet je wel aan de voorwaarden voldoen om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek.

Lagere bijtelling door een lager eigenwoningforfait

Ben je in het bezit van een woning, dan bouw je hiermee vermogen op. Woningeigenaren moeten voor het bezit van de eigen woning een bedrag optellen bij het belastbaar inkomen. Dit wordt ook wel het eigenwoningforfait genoemd. Eigenaren van een woning met een WOZ-waarde tussen de €75.000 en 1,2 miljoen euro kregen in 2022 een fiscale bijtelling van 0,45% over de WOZ-waarde. In 2023 zakt dit percentage naar 0,35%. Hierdoor betaal je als woningbezitter in 2023 dus iets minder belasting ten opzichte van 2022.

Afbouw Wet Hillen

Met een hypotheekvrij huis of met een woning waarop een lage hypotheekschuld rust kon je tot 2019 maximaal profiteren van de zogenaamde Wet Hillen. Door deze wet kreeg je geen bijtelling uit het eigenwoningforfait. Het doel van deze wet was om het aflossen van de hypotheekschuld te stimuleren. Je kreeg geen bijtelling als deze groter was dan het voordeel van een aftrekbare hypotheekrente. Nog steeds hebben huiseigenaren zonder of met een kleine hypotheekschuld voordeel uit de voormalige Wet Hillen, maar het voordeel wordt jaarlijks afgebouwd. In 2023 is de Wet Hillen nog voor 83,3% toepasbaar.

Strengere hypotheeknormen in 2023

Veel werknemers krijgen een salarisverhoging in 2023. Dit is afgesproken in CAO onderhandelingen. Zonder een stijging van het inkomen, kunnen huizenkopers minder lenen op het inkomen in 2023. Er zijn namelijk strengere normen vastgesteld door het Nibud. De omvang van het verschil hangt af van de hoogte van je inkomen.

NHG-kostengrens stijgt een halve ton

In 2022 konden huizenkopers een NHG-hypotheek krijgen tot een koopsom van €355.000. Per 1 januari is de grens gestegen naar €405.000. Een NHG-hypotheek kan voordelig zijn doordat er een vangnet in deze hypotheken is ingebouwd. Als je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen door bijvoorbeeld een scheiding of arbeidsongeschiktheid, worden onder voorwaarden eventuele restschulden bij verkoop kwijtgescholden. Door deze extra zekerheid zijn banken bereid om een korting te geven op de hypotheekrente.

Wat deze veranderingen precies voor je betekenen kun je het beste met jouw hypotheekadviseur overleggen. Jouw adviseur kan je bijpraten over de effecten voor jouw persoonlijke situatie.

Delen via: