Juiste tijd huis kopen

Er is geen juist moment voor het kopen van een huis

Blog > Er is geen juist moment voor het kopen van een huis

Delen via:

Je koopt het liefst een huis voordat de huizenprijzen hard stijgen. Je wilt juist niet kopen vlak voordat de huizenprijzen gaan zakken. Helaas is er geen goed moment te bepalen waarop je moet kopen.

De huizenprijzen zijn nu al jaren sterk aan het stijgen. Het lijkt logisch dat er op termijn weer dalende prijzen komen, maar niemand weet wanneer. Met een hypotheek waarin je de volledige hypotheekschuld afbetaalt gedurende de looptijd, is het aankoopmoment niet zo belangrijk. Echter dat verhaal gaat alleen op als je bijvoorbeeld dertig jaar in hetzelfde huis blijft wonen.

Is nu een goed moment om een huis te kopen?

Deze vraag is niet te beantwoorden, omdat de ontwikkeling van de huizenprijzen niet te voorspellen is. Twee jaar geleden waren de huizenprijzen ook al jaren aan het stijgen. Als je toen had gegokt op dalingen, moest je nu tientallen procenten meer betalen voor een huis. Er zijn veel factoren die de prijzen van huizen bepalen. Zolang potentiële kopers de huidige hoge prijzen blijven betalen en zelfs ook nog overbieden, zullen de prijzen hoog blijven.

Wachten op hogere hypotheekrentes?

De hypotheekrentes zijn licht gestegen, maar het zijn zeker geen sterke stijgingen. Zodra de rentes sterk stijgen kan dit effect hebben op de huizenprijzen. Hier kun je niet op wachten als potentiële koper. Door de hogere rentes kun je namelijk zelf ook minder lenen op je inkomen. Een hogere rente zorgt namelijk voor hogere maandlasten.

Wachten op meer aanbod?

Er zijn politieke plannen om het bouwen van nieuwe huizen te versnellen. Helaas gaat het nog jaren duren voordat je hier iets van merkt. Als de vraag naar huizen ook nog verder blijft stijgen, is het de vraag of de krapte de komende jaren echt kleiner wordt. Wachten tot er nieuwe huizen gebouwd zijn, is dus ook geen oplossing voor de korte termijn.

Blijven wachten tot je kans voorbij komt

Huizenzoekers kunnen beter alert blijven en afwachten wat er beschikbaar komt binnen de gewenste prijsklasse. Het wachten op een kans motiveert niet echt als je mogelijk al tientallen keren achter het net hebt gevist. Helaas lijkt er op korte termijn nog geen lucht te komen op de huizenmarkt, dus je moet het ermee doen.

Er worden steeds minder huizen verkocht

Uit cijfers van de NVM blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in het laatste kwartaal van 2021 op €438.000 uitkwam. Dat is een stijging van maar liefst 20,7% in vergelijking met de gemiddelde prijs in het laatste kwartaal van 2020. Er zijn in het vierde kwartaal van 2021 23% minder huizen verkocht dan in kwartaal vier van 2020. Er worden steeds minder huizen aangeboden, dus lopen de verkoopaantallen ook terug.

Boven de vraagprijs bieden is zeer gebruikelijk

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat er bij 80% van de gekochte huizen meer is geboden dan de vraagprijs. Het lastige is dat je niet weet wat anderen bieden. Hierdoor kunnen kopers veel meer bieden dan de andere geïnteresseerden. Helaas moeten potentiële kopers hierin mee om een kans te maken op een koophuis.

Een woning kopen in de huidige oververhitte markt is een uitdaging, maar zéker niet onmogelijk! Wij zijn de aankoopmakelaar die je helpt bij je zoektocht naar een woning die aan jouw woonwensen en budget voldoet. Neem gerust, geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

Delen via:

Neem contact met ons op om te overleggen waar voor jou de kansen op de huizenmarkt liggen.