Voor- en nadelen duokoop

De voor- en nadelen van duokoop

Blog > De voor- en nadelen van duokoop

Delen via:

Het valt in deze tijden niet mee om een woning te kopen. De prijzen rijzen nog steeds de pan uit, dus voor veel kopers wordt het steeds moeilijker een passende lening te vinden. Heb je wel eens gedacht aan duokoop? Met duokoop koop je het huis, maar huur je de grond waar het op staat. Dat maakt de woning ineens een stuk betaalbaarder. Wat zijn de voor- en nadelen van duokoop?

Wat is duokoop?

Bij duokoop huur je dus de grond waarop de woning staat. Deze grond huur je van de DNGB (eerder bekend als de Nationale Grondbank). Je koopt daarmee een woning met erfpacht. Dit houdt in dat je maandelijkse huur betaalt in de vorm van erfpachtcanon. De hoogte van dit bedrag wordt vooraf berekend door de waarde van de grond te vermenigvuldigen met het erfpachtcanonpercentage. Het jaarbedrag dat hieruit voortkomt, betaal je per maand aan de DNGB. Dit bedrag is vervolgens weer fiscaal aftrekbaar. Klinkt best aantrekkelijk toch?

Voordelen

Er zitten mooie voordelen aan duokoop vast:

  • Je hebt meer financiële ruimte waardoor je ineens toch een koopwoning kunt krijgen. Of je kunt in een andere prijsklasse naar woningen kijken waardoor die onbereikbare woning ineens toch bereikbaar wordt.
  • Je kunt voor een duurdere woning toch een hypotheek met NHG krijgen. Duokoop is namelijk alleen mogelijk in combinatie met NHG.
  • Je netto maandlasten zijn lager gedurende een groot gedeelte van de looptijd van je hypotheek.
  • Verandert je financiële situatie, dan kun je alsnog de grond kopen.

Nadelen

Duokoop kent echter ook enkele nadelen

  • Wanneer gekeken wordt naar de lange termijn, dan is duokoop uiteindelijk wel duurder. Je hebt niet de voordelen van de stijging van de grondwaarde en het erfpachtcanonpercentage is hoger dan de hypotheekrente.
  • Ben je voornemens de grond te kopen, dan betaal je de waarde van de grond die gold op het moment dat jij deze bent gaan huren. Is de grond in de tussentijd minder waard geworden, dan profiteer je daar niet van.
  • Duokoop is alleen aan te vragen via een hypotheekadviseur. Bovendien kun je niet bij alle banken terecht, omdat zij duokoop niet aanbieden.

Denk je dat duokoop iets voor jou is, vraag dan eens bij je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Hij gaat samen met jou kijken of het ook daadwerkelijk interessant is voor jouw situatie.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper