Financiëren van je tweede huis

Financiëren van je tweede huis

Blog > Financiëren van je tweede huis

Delen via:

Best apart eigenlijk. De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch is het kopen van een tweede woning populairder dan ooit. Zie jij een tweede huis ergens in binnen- of buitenland wel zitten, dan zijn dit de manieren om dat te financieren.

 

Beschikbaar kapitaal

Dat het hebben van een tweede huis in deze tijd steeds populairder wordt, heeft te maken met het feit dat er meer kapitaal beschikbaar komt om dit te financieren. Niet omdat er meer hypotheken worden afgesloten, maar omdat gebruik wordt gemaakt van de overwaarde van de bestaande woning. Het grootste deel van de huizen is in de afgelopen 8 jaar zo’n 74 procent in waarde gestegen. Hierdoor is je huis veel meer waard dan de hypotheek die je erop hebt zitten. Bij het kopen van een tweede huis, geldt het eerste huis gewoon als onderpand.

 

Overwaarde

Het inzetten van de overwaarde is ook meteen de snelste en eenvoudigste manier om je tweede huis te financieren. Er worden in dat geval twee dingen gecontroleerd. Er wordt gekeken naar de exacte overwaarde en of je de lasten van de hypotheek kunt dragen. Stel je hebt een hypotheek van € 200.000 en je huis is op dit moment € 400.000 waard, dan heb je een overwaarde van € 200.000. Deze overwaarde kun je gebruiken om je tweede huis van te financieren. Op dat moment wordt je hypotheek opgehoogd tot € 400.000. Tegelijk wordt dan gekeken of je de nieuwe maandelijkse hypotheeklast kunt dragen. Houd er wel rekening mee dat je te maken krijgt met risico-opslagen. Omdat het risico dat je de hypotheeklast – om wat voor reden dan ook niet kunt terugbetalen – stijgt, berekent de bank een percentage bovenop de maandelijkse rente.

 

Tweede hypotheek

Natuurlijk kun je ook een tweede hypotheek afsluiten om het tweede huis te financieren. Enige eis is dan wel dat je zo’n 30 tot 40 procent van de koopsom aan eigen geld inlegt. Dit geldt zowel voor een tweede huis in Nederland als in veel andere Europese landen. Veel geld op de bank is al lang niet meer zo lucratief als vroeger. Bij veel banken krijg je inmiddels geen rente meer over je spaargeld of wordt zelfs een negatieve spaarrente gehanteerd waardoor je geld moet betalen over je spaargeld.

Steeds vaker wordt er daarom gekozen het spaargeld te investeren in een tweede huis, dat in sommige gevallen ook weer wordt verhuurd zodat je daar weer maandelijks inkomsten voor terugkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan een huisje op een vakantiepark waar je zelf gebruik van kunt maken, maar ook kunt verhuren. Bijkomend voordeel is dat de opbrengsten uit de verhuur worden opgegeven in box 3 waardoor je er ook nog relatief weinig belasting over betaalt. Denk je na over een tweede huis in het buitenland met een nieuwe hypotheek, dan doe je er verstandig aan een partij in de arm te nemen die de taal van het land spreekt en op de hoogte is van de wetten en regelgeving die specifiek voor dat land aan de orde zijn. Dan kom je later niet voor verrassingen te staan.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper