Kluswoning kopen

Kluswoning kopen?

Blog > Kluswoning kopen?

Delen via:

De prijs van een gemiddeld koophuis ligt al bijna op €450.000. Je kan veel goedkoper kopen door te kiezen voor een opknapper. Koophuizen met veel achterstallig onderhoud zijn naar verhouding goedkoop. Hierbij is het de kunst om door de slechte staat heen te kijken en de potentie van de kluswoning te zien.

Het liefst koop je een huis, verf je een paar muren in de kleur van jouw voorkeur en laat je de verhuiswagen voorrijden. Huizen die ‘af’ zijn liggen goed in de markt en worden tegen hoge prijzen verkocht. Krijg je de financiering voor zo’n instapklare woning niet rond, dan kan het kopen van een klushuis een alternatief zijn. Je zal dan echter wel genoegen moeten nemen met een woning waar nog het nodige aan moet gebeuren.

 

De maximale hypotheek op basis van jouw inkomen

Banken en andere geldverstrekkers letten op verschillende factoren voor het bepalen van de maximale hypotheek. Een belangrijke factor is de hoogte van jouw inkomen. De huizenprijzen zijn in de afgelopen zeven jaren veel harder gestegen dan de gemiddelde inkomens. Hierdoor wordt het kopen van een huis steeds lastiger. Als je €300.000 kunt lenen, maar de huizen in jouw buurt kosten rond de €325.000, dan zit kopen er niet in. Of je moet jouw eisen bijstellen.

 

Minder interesse voor een klushuis

Om een koopwoning daadwerkelijk te kunnen bemachtigen wordt er door potentiële kopers massaal overboden op de vraagprijs. Voor een kluswoning is minder belangstelling, hierdoor is de kans ook kleiner dat je grote bedragen moet overbieden. Toch moet je wel kritisch blijven. De vraagprijs kan veel te hoog zijn als je meerekent wat je nog aan het huis moet opknappen.

 

Een klushuis in de loop der jaren opknappen

Als het net lukt om voldoende hypotheek te krijgen voor het kopen van een klushuis, zul je in eerste instantie moeten verbouwen met spaargeld. Zodra het inkomen stijgt of de leennormen worden bijgesteld, kun je in de toekomst een tweede hypotheek afsluiten voor de verbouwing. Tot het zover is moet je met beschikbaar geld verbouwen.

 

Weet wel goed wat er moet gebeuren aan het huis

Een klushuis kan meer werk omvatten dan je in eerste instantie inschat. Laat daarom in ieder geval een bouwkundige keuring uitvoeren. Aanvullend kun je ook nog met een aannemer het huis bekijken. Hij of zij kan inschatten wat het kost om jouw plannen met het huis uit te voeren. Door de kostenbegroting heb je ook gelijk een inschatting hoe lang je in de ‘rommel’ zit. Er kunnen altijd dingen tegenzitten, maar met een indicatie van de kosten kun je de berekening maken of het kopen van het klushuis uit kan.

 

Houd extra geld achter de hand

Wees niet te optimistisch bij het begroten van de kosten. Bij iedere verbouwing komen er extra kosten die vooraf niet begroot zijn. Bij het slopen van de oude keuken blijkt bijvoorbeeld dat ook de elektriciteit en de waterleidingen vervangen moeten worden.

Ben je bereid om je volgende woning grondig te verbouwen? Wij kunnen jou helpen met het vinden van de opknapper die aan jouw wensen voldoet. Lees hier meer over wat we voor jouw kunnen betekenen als aankoopmakelaar.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper