Risico studieschuld

Risico's niet opgeven studieschuld bij hypotheekaanvraag

Blog > Risico’s niet opgeven studieschuld bij hypotheekaanvraag

Delen via:

Het lijkt heel aanlokkelijk, je studieschuld niet vermelden bij het aanvragen van je hypotheek om de hoogte van je hypotheek daarmee te beïnvloeden. Helemaal in een oververhitte markt als deze. Maar is dat wel zo verstandig?

Zodra je een hypotheek gaat aanvragen, wordt gevraagd naar je financiële situatie. Je inkomsten, maar ook al je financiële verplichtingen. Daaronder vallen al je leningen, dus ook je studieschuld. Het is verplicht om dit op te geven zodra je een hypotheekaanvraag doet, maar lang niet iedereen voldoet hieraan.

BKR

Zodra jij een lening afsluit met een looptijd vanaf een maand, wordt dit geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, rood staan bij de bank, creditcardlimieten, leningen voor je mobiele abonnement en zelfs kopen op afbetaling. Je studieschuld wordt echter niet geregistreerd bij het BKR.

Gevolgen

De hoogte van je hypotheek wordt mede bepaald op basis van de schulden die jij moet aflossen. Hoe meer jij moet aflossen, hoe minder geld overblijft voor de aflossing van je hypotheek, hoe lager het bedrag dat jij kunt lenen. Dat maakt het om die reden erg aanlokkelijk je studieschuld niet op te geven. Toch zijn de gevolgen van het niet opgeven van je studieschuld groot. Wanneer de geldverstrekker erachter komt dat jij een niet opgegeven studieschuld hebt dan

  • is de hypotheek direct opeisbaar en moet je de lening direct terugbetalen.
  • word je direct geregistreerd als fraudeur en dat kan negatieve gevolgen hebben voor toekomstige leningen die jij wil afsluiten. Je kunt deze dan of helemaal niet meet afsluiten of alleen tegen hoge tarieven.
  • kun je bij een restschuld geen of slechts beperkt gebruik maken van het vangnet wanneer je een hypotheek met NHG hebt.

Controle

Klikt ernstig genoeg. Echter, in de praktijk blijkt dat er weinig controle is op het niet opgeven van de studieschuld. Helemaal wanneer jij gewoon iedere maand je hypotheeklasten betaalt, dan heeft de hypotheekverstrekker geen reden om het uit te zoeken. Daarom is eerder dit jaar een oproep gedaan de studieschuld automatisch te registreren bij het BKR om een volledig beeld van de schulden van de hypotheekaanvrager te krijgen. Vooralsnog lijkt daar geen gehoor aan gegeven te worden, maar de kans dat het wordt doorgevoerd is aanwezig. De vraag aan jou is of je dat risico wil lopen.

Delen via:

Neem contact met ons op om te kijken waar jou kansen liggen