Duurhuurders huis kopen

Kunnen duurhuurders nu een huis kopen?

Blog > Kunnen duurhuurders nu een huis kopen?

Delen via:

Huurders die maandelijks een hoog bedrag aan huur betalen, hebben bewezen dat ze de hoge maandlasten aan kunnen. Toch lukt het deze duurhuurders vaak niet om een huis te kopen. Met een pilot onder de naam ‘Duurhuur’ wordt gekeken naar wat er toch mogelijk is voor deze huurders.

Bij het aanvragen van een hypotheek bepaalt de geldverstrekker of de aanvrager kredietwaardig genoeg is voor het verstrekken van de hypothecaire lening. Als uit deze toetsing blijkt dat de aanvrager volgens de normen niet kredietwaardig genoeg is, wordt de hypotheek niet verstrekt. Op deze manier moet voorkomen worden dat huizenkopers te hoge schulden op hun naam krijgen. Huurders die nu €1.250 per maand aan huur betalen, komen door de strenge toetsing niet in aanmerking voor een hypotheek met een maandlast van €1.000.

Wat omvat de pilot ‘Duurhuur’?

Huurders die een koopwens hebben, kunnen deelnemen aan de pilot om duurhuurders aan een huis te helpen. Een voorwaarde voor deelname is dat het nu niet lukt om een hypotheek met vergelijkbare lasten af te sluiten. Het is een initiatief van Vereniging Eigen Huis, Nationale Hypotheek Garantie en een aantal banken. De deelnemers krijgen maatwerk aangeboden om te komen tot een betaalbare hypotheek. In Nederland zijn ongeveer 570.000 huurders die in aanmerking kunnen komen voor de pilot. Van deze duurhuurders besteedt 61% meer dan 33% van het inkomen aan woonlasten.

Alleen ervaren duurhuurders komen in aanmerking voor de pilot

Voor het deelnemen is het een voorwaarde dat je al minimaal drie jaar een duurhuurder bent. De maandelijkse huur moet betaald kunnen worden met het maandelijkse inkomen. Er mag geen spaargeld gebruikt worden voor het dragen van deze maandlasten. Door de hoge huur mogen er ook geen schulden zijn opgebouwd. Ook wordt er gekeken naar het betaalverleden. De huur moet altijd keurig betaald zijn. Tot slot moeten deelnemers een stabiel inkomen hebben. Een vaste baan is overigens geen vereiste.

Deelnemers aan de pilot moeten zich wel bewust zijn van de verschillen

Er zit een belangrijk verschil tussen het huren van een huis en het kopen van een woning. Bij een sterke inkomensdaling kun je een huurhuis opzeggen. Eigenaren van een koophuis moeten in dat geval de woning verkopen. In de huidige markt is dat geen probleem, maar in tijden met sterk gedaalde huizenprijzen kan dat wel een probleem vormen. Huiseigenaren lopen dus een groter financieel risico.

Hoe kun je meedoen aan de pilot?

Er zijn meerdere banken die meedoen aan de pilot. Je kunt onder andere terecht bij ING, Aegon, BLG Wonen en Florius. Je kunt voor de pilot contact opnemen met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan ook gelijk toetsen of je voor het project ‘Duurhuur’ in aanmerking komt. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan kan de zoektocht naar een koophuis beginnen! Opzoek naar iets in Arnhem of omgeving? Neen dan direct contact op of lees meer over wat een aankoopmakelaar voor jou kan betekenen.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper