Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?
Het kopen van een woning gaat doorgaans niet over één nacht ijs. Heb je eenmaal de woning van je dromen gevonden, dan kan het best lastig zijn om deze zonder ‘roze bril’ te beoordelen. Daarom is het heel verstandig, zeker bij oudere woningen, om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Een bouwkundig expert kan (mogelijke) gebreken opsporen die op het eerste oog niet zichtbaar zijn. Wij vertellen je graag alles over het belang van de bouwkundige keuring.
Een huis kan er fantastisch uitzien en de kozijnen kunnen perfect zijn. Er zijn echter ook veel onderdelen aan het huis die je niet kunt zien, maar die wel essentieel zijn. Het laatste wat je wilt is dat vlak na de aankoop van jouw woning blijkt dat je gelijk tienduizenden euro’s moet investeren, omdat er bouwkundige zaken niet op orde zijn. Een bouwkundige keuring geeft jou inzicht in de bouwkundige staat van de woning, de gebreken die zich op de korte of (middel)lange termijn zullen aandienen en de kosten die daaruit zullen voortvloeien.
De verkoper moet gebreken melden en de koper heeft een onderzoeksplicht
De verkoper moet potentiële kopers (via de makelaar) op de hoogte stellen van gebreken aan het huis. De potentiële kopers hebben de opdracht om te onderzoeken hoe de staat van het huis is.
Wat houdt een bouwkundige keuring in?
Een bouwtechnisch inspecteur zoekt uit hoe de bouwkundige staat van het huis is. Welke investeringen moet de koper doen om het huis in een goede staat te krijgen? De bouwkundige gaat geen vloeren en muren uitbreken om er achter of onder te kunnen kijken. Er wordt globaal gekeken hoe goed of slecht het gesteld is met het huis.
Niet alleen voor oude huizen is de keuring aan te raden
Ook voor nieuwere huizen kan een bouwkundige keuring een aanrader zijn. Zelfs bij een woning van maar een paar jaren oud kunnen er gebreken zijn waar je liever van op de hoogte bent voordat de aankoop definitief is. Voor oude huizen is het laten keuren wel noodzakelijker.
Een bouwkundige keuring is een standaard ontbindende voorwaarde
Tegenwoordig wordt de bouwkundige keuring standaard opgenomen in een koopovereenkomst. De kopers en verkopers kunnen wel onderling overleggen of deze ontbindende voorwaarde ook wordt gehanteerd. Het is dus mogelijk om af te zien van deze ontbindende voorwaarde. Als deze wel geldt, kunnen de kopers nog onder de koop uit als er te hoge herstelkosten blijken uit de bouwkundige keuring.
Wat kost een bouwkundige keuring?
De kosten worden meestal gedragen door de kopers van het huis. De kosten verschillen per bouwkundige en zijn ook afhankelijk van waar de woning is gevestigd. Er zijn duurdere en goedkopere regio’s. De kosten liggen ongeveer tussen €250 en €400. Voor grote huizen kunnen de kosten nog hoger uitvallen.
Het voordeel van Kuiper Makelaardij is dat Patrick een bouwkundige achtergrond heeft en al tijdens de bezichtiging mee kan denken op bouwkundig gebied. Wil je meer weten hoe wij jou als aankoopmakelaar bijstaan in het aankoopproces?
Advies nodig?