Een huis kopen zonder de grond
Een huis is beter betaalbaar als je de grond er niet bij koopt. Via Duokoop is het mogelijk om deze splitsing te maken. Je koopt natuurlijk liever een huis inclusief de grond, maar als alleen het kopen zonder de grond lukt, is het zeker het overwegen waard.
Vooral voor starters op de huizenmarkt is het goed zoeken naar een betaalbare koopwoning. Door de sterke prijsstijgingen zijn er steeds minder koopwoningen die binnen het budget vallen. De spoeling was al dun en door de nog hogere huizenprijzen zijn er nu nog minder huizen beschikbaar voor starters. Huiseigenaren die doorstromen naar de volgende koopwoning, hebben veel minder last van de hogere huizenprijzen. Zij hebben met hun eigen woning namelijk meegeprofiteerd van de stijging van de prijzen van huizen. Sommige starters kunnen met Duokoop wél kopen.
Hoe kun je een huis kopen zonder de grond?
Een huis kopen en de grond als het ware huren, werd in het verleden al veelvuldig toegepast. Deze constructie kennen we namelijk al als erfpacht. Met Duokoop koop je een huis en de grond wordt gekocht door DNGB (voorheen de Nationale Grondbank). Dit is een bedrijf gespecialiseerd in koopoplossingen voor de Nederlandse huizenmarkt. DNGB koopt de grond en verpacht het vervolgens aan de koper van het huis. Er is sprake van een eeuwigdurende erfpachtovereenkomst. Alleen voor het kopen van het huis regel je een financiering. Voor de grond betaal je een huur (erfpacht).
De erfpacht over de grond geeft lagere maandlasten dan het financieren van de grond in een hypotheek in combinatie met een periodieke aflossing. De erfpacht is aftrekbaar van het inkomen. Duokoop wordt aangeboden in combinatie met een NHG-hypotheek. Later kun je alsnog de grond kopen. Vooraf worden er afspraken gemaakt over het bepalen van de waarde bij latere aankoop.
Wat zijn de voordelen van het kopen zonder de grond?
- Een huis dat je anders niet kon kopen is nu mogelijk betaalbaar
- Je kunt op jouw inkomen een duurder huis kopen
- De maandlasten vallen lager uit door de grond te pachten
Wat zijn de nadelen van het kopen zonder de grond?
- Niet bij alle banken kun je de constructie financieren
- Je huis is in de toekomst lastiger te verkopen met erfpacht
- Bij daling van de huizenprijzen houdt de grond wel de huidige hoge waarde. Dit is een nadeel wanneer je de grond later alsnog wil kopen.
Duokoop of reguliere koopconstructie?
Bij het kopen gaat je voorkeur waarschijnlijk uit naar een reguliere koopconstructie. Dat is ook logisch. Als het kopen op een normale manier niet lukt, zou je kunnen kiezen voor de constructie van Duokoop.
Wil het kopen van een huis je niet lukken? Ga eens in gesprek met een aankoopmakelaar. Samen met de expert kun je zoeken naar de mogelijkheden en inzoomen op het verruimen van de mogelijkheden om te kopen. Samen met een expert is er vaak meer mogelijk.