Alles wat je moet weten over het biedlogboek
Per 1 januari 2023 moeten makelaars verplicht gebruik maken van een biedlogboek. Dit houdt in dat je als koper inzicht krijgt in de eerdere biedingen. Met als doel meer transparantie te bieden gedurende het gehele koopproces en het vertrouwen in het koopproces te verhogen. Dat is in de eerste plaats voor jou als koper een fijn idee. Lees hier alles wat je verder moet weten over het biedlogboek.
Altijd Anoniem
Het biedlogboek is een digitaal logboek waarin dus alle biedingen genoteerd worden die op de woning zijn gedaan. Deze biedingen worden anoniem opgeslagen en bevatten naast de hoogte van het bedrag ook het tijdstip van het bod, eventuele voorbehouden en of er een boodschap door de potentiële koper is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en de persoonlijke boodschap zijn niet zichtbaar.
Alleen bij bestaande bouw
Het biedlogboek moet worden ingevuld bij de verkoop van iedere woning of ieder appartement. Ook bij stille verkoop. Daarnaast moet de koper en/of de verkoper een particulier zijn. Het gaat in dit geval om bestaande bouw. Het biedlogboek is niet van toepassing op nieuwbouw, recreatiewoningen, garageboxen, bedrijfspanden, bouwkavels en objecten zonder woonbestemming.
Verplicht bij brancheorganisatie
Zodra de ontbindende voorwaarden en/of de bedenktijd is verstreken, wordt het biedlogboek openbaar gemaakt voor de potentiële koper. Het biedlogboek is ook alleen voor hen inzichtelijk die daadwerkelijk een bod hebben uitgebracht. Houd er als koper rekening mee dat het biedlogboek alleen verplicht is voor makelaars die aangesloten zijn bij een brancheorganisatie.
Realtime inzicht
Ondanks dat er in de regel afspraken gemaakt worden over de informatieverstrekking tussen de verkoopmakelaar en de verkoper, is dat echter niet verplicht. Het streven is wel altijd om geen verschil in informatie tussen deze twee partijen te laten ontstaan en dat alle informatie realtime gedeeld wordt. Dit is echter geen garantie.
Wat heb ik aan het biedlogboek?
Het biedlogboek draagt bij aan het geven van inzicht aan de koper in het gunnings- en prijsvormingsproces. Daarnaast helpt het de koper op het moment dat er bijvoorbeeld een geschil is. Op die manier moet het vertrouwen in het koopproces, dat door de overspannen huizenmarkt flink is gedaald, langzaam worden hersteld. Heb jij onlangs een bod uitgebracht? Bel je makelaar en vraag naar het biedlogboek.
Meer weten?