Risio's huizenbezitter

De huizenbubbel spat uiteen. Welke risico's loop je als huizenbezitter?

Blog > Stel de huizenbubbel spat uiteen. Welke risico’s loop je als huizenbezitter?

Delen via:

De huizenbubbel waarin we nu zitten lijkt voorlopig nog wel even gaande. De overspannen staat waarin de huizenmarkt zich op dit moment bevindt lijkt nog niet tot een einde te komen. Maar wat nu als er wel een kentering komt en de huizenprijzen kelderen. Welke risico’s loop je eigenlijk?

Glazen bol

Iedereen houdt er toch een beetje rekening mee. De bubbel waarin we nu zitten met huizenprijzen die de pan uitrijzen, moet een keer tot een eind komen. Is het niet vandaag, dan misschien toch morgen. Ook al kunnen we niet in die glazen bol kijken, het is altijd verstandig rekening te houden met het scenario dat deze bubbel een keer uiteenspat en de huizenprijzen de andere kant op gaan.

Onder water

Met de huidige lage rentestand zien veel woningeigenaren nog niet direct reden tot zorg op het moment dat de huizenprijzen weer zakken. Deze lage rente houdt al een tijd stand en er zijn veel hypotheekbezitters die hun dure hypotheek al hebben overgesloten naar een veel voordeliger variant. Dus zij zitten de komende jaren gebakken. Toch is ook dat geen garantie om uit de financiële zorgen te blijven wanneer zwaardere tijden aanbreken. Een woning kan namelijk snel onder water komen te staan waarbij je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Dan heb je aan een lage rentestand ineens niet zo heel veel meer.

Restschuld

Wanneer je woning onder water staat, krijg je te maken met een restschuld. Deze restschuld is het verschil tussen de waarde van je woning en de hoogte van je hypotheek. Op het moment dat je de woning wil verkopen en je de hypotheekschuld niet met de verkoop van je woning kunt aflossen moet je dus geld toeleggen of je moet de restschuld meefinancieren met de volgende hypotheek.

Hogere maandlasten

Op het moment dat je een restschuld hebt, dan zijn hypotheekverstrekkers ineens niet zo happig meer op het verstrekken van de hypotheek. En als de bank wel akkoord gaat met het meefinancieren van de restschuld, dan gaat dat doorgaans maar om een klein percentage ervan. De rest zal je op een ander manier moeten financieren. Houd ook rekening met hogere maandlasten, omdat je naast je reguliere hypotheek ook de restschuld moet aflossen. De rente de je betaalt over je restschuld is ook niet belastingtechnisch aftrekbaar.

Het is altijd goed om je bewust te zijn van de status waarin de woningmarkt zich bevindt en welke gevolgen dit op zowel de korte als de lange termijn heeft voor jou. Dan kom je ook nooit voor verrassingen te staan en kun je op tijd actie ondernemen. Mocht je jouw woning willen verkopen naar een verkoopmakelaar omdat je een gedeelte van je overwaarde wil veiligstellen?

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper