Een vakantiehuis kopen? Let op de volgende punten

Een vakantiehuis kopen? Let op de volgende punten

Blog > Een vakantiehuis kopen? Let op de volgende punten

Delen via:

Een eigen vakantiehuis. Waar dat nog geen twintig jaar geleden voor slechts een klein percentage mensen was weggelegd, is de hang naar een eigen plek steeds groter geworden.

Strenge eisen tweede hypotheek

Het is wel verstandig goed te letten op een aantal punten. Los van het feit dat niet alleen de huizenprijzen de pan uit rijzen, worden ook de prijzen van de vakantiewoningen flink opgedreven. Dus of dit voor jou echt het juiste moment is, hangt weer af van je bestedingsruimte. Het is ook goed om te weten dat banken vaak strengere eisen stellen aan een tweede hypotheek. Het maximale leenbedrag is vaak lager en de kans dat je eigen spaargeld moet inzetten is ook aanwezig. 

Erfpacht

Bij veel vakantiewoningen koop je letterlijk de woning en niet de grond waarop de woning staat. Deze pacht je vervolgens van de eigenaar van de grond. Deze jaarlijkse kosten komen nog bovenop de kosten van de koop. Als je huisje op een park staat, is de kans ook groot dat je jaarlijks betaalt voor onderhoud aan het park. Daarnaast hebben parken ook weer hun eigen voorwaarden waarmee je rekening moet houden. 

Bouwkundige keuring

Koopwoningen zitten bouwtechnisch gezien vaak anders in elkaar dan vakantiewoningen. Voordat je ergens een handtekening onder zet, doe je er verstandig aan de staat van de vakantiewoning grondig te controleren. Dat doe je immers met een koopwoning ook, dus waarom niet bij je vakantiewoning? Je wil toch weten wat je precies koopt? Net als bij een koopwoning, kun je ook voor een vakantiewoning een bouwkundige keuring laten plaatsvinden. 

Extra kosten

Een vakantiewoning brengt hoe dan ook extra kosten met zich mee. Gas, water en licht zullen betaald moeten worden. Maar ook abonnementen voor bijvoorbeeld internet en de televisie komen daar nog bovenop. Als je de woning verhuurt, dan heb je enerzijds opbrengsten van de verhuur, maar het huisje moet ook worden schoongemaakt tussen de verhuurperioden in en het vergt vaak net even meer onderhoud dan wanneer je er alleen zelf in bivakkeert. 

Een eigen vakantiewoning bezitten is voor velen een extra luxe en als je het toch al overwoog, is dit wel het moment. Maar weet vooraf waaraan je begint, want een tweede woning heeft – net als je eerste woning – ook liefde en aandacht nodig.   

Wil je een woning kopen in Arnhem (of omgeving) en ben je op zoek naar een laagdrempelige aankoopmakelaar die je hiermee helpt?

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper