Wat houdt de bijleenregeling in?

Hypotheektermen – Wat houdt de bijleenregeling in?

Blog > Hypotheektermen – Wat houdt de bijleenregeling in?

Delen via:

Na het verkopen van je huis ontvang je, met de huidige huizenprijzen, meestal een overwaarde. Om voor je volgende koopwoning ook weer optimaal te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, moet je de overwaarde investeren in de volgende koopwoning. Dat volgt uit de bijleenregeling. Wat moet je weten over de bijleenregeling?

Om gebruik te mogen maken van de regeling van de hypotheekrenteaftrek moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als beloning voor het voldoen aan de regeltjes kun je (een deel van) de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Bij het kopen van een volgende koopwoning moet je goed letten op de bijleenregeling.

Wanneer speelt de bijleenregeling een rol?

Stel, je bezit een huis waarop een hypotheek rust van €150.000. Je hebt een ander huis gevonden en gaat de bestaande woning verkopen voor €400.000. Na de verkoop houd je eenvoudig gerekend dus een overwaarde over van €250.000. Om volledig gebruik te kunnen maken van hypotheekrenteaftrek over de hypotheek van je nieuwe woning, gaat de Belastingdienst ervan uit dat je de overwaarde van €250.000 weer benut. Doe je dat niet, dan heb je geen recht op volledige hypotheekrenteaftrek.

De overwaarde vormt de eigenwoningreserve

De gerealiseerde overwaarde wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd. Na verkoop heb je de eigenwoningreserve op je naam staan. Als je binnen een periode van drie jaar weer een huis koopt, moet je dit bedrag weer investeren in de volgende koopwoning. Na drie jaar mag je een huis weer volledig financieren en kun je voor het volledige bedrag ook weer recht hebben op hypotheekrenteaftrek.

Ook in andere situaties kun je met de bijleenregeling te maken krijgen

Met de bijleenregeling kun je ook via een omweg te maken krijgen. Je bezit bijvoorbeeld samen met je partner een huis. Jullie gaan scheiden en je ex-partner koopt jou uit. Het afkoopbedrag komt in de bijleenregeling terecht. Of je gaat juist met je partner een huis kopen en je partner heeft in de afgelopen drie jaren een eigen woning verkocht met een overwaarde. In dat geval moet hiermee rekening worden gehouden bij de financiering. Dit is erg lastig om fiscaal goed uit te werken. Samen met de hypotheekadviseur kun je hier eens goed naar kijken.

Wat als de eigenwoningreserve groter is dan de koopsom van de nieuwe woning?

Als de overwaarde €300.000 bedraagt en je koopt een huis van €250.000, dan houd je na de aankoop nog een eigenwoningreserve over van €50.000. Dit bedrag blijft drie jaar staan op jouw naam. In het geval je toch een hypotheek van €250.000 voor het huis neemt, heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Je kunt de eigenwoningreserve ook anders besteden

Je kunt (een deel van) de overwaarde ook gebruiken voor het verbouwen van je nieuwe woning. Op deze manier kun je de nieuwe woning gelijk volledig naar wens maken. Overleg ook in dit geval met de hypotheekadviseur wat de voorwaarden en de beperkingen zijn om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Heb je plannen om jouw huis te verkopen? Eén van onze makelaars kan langskomen voor een vrijblijvende waarde-indicatie. Wetende wat je huis ongeveer op gaat leveren, geeft jou inzicht in wat je kunt besteden aan de volgende koopwoning.

Delen via:

Advies nodig?