Eerst een huis kopen of eerst je huis verkopen

Eerst een huis kopen of eerst je huis verkopen

Blog > Eerst een huis kopen of eerst je huis verkopen

Delen via:

Je hebt een prachtig huis gevonden. Alleen je moet je eigen huis ook nog verkopen. Hoe pak je dit aan? Wat is eigenlijk slimmer? Eerst een huis kopen of eerst je huis verkopen? In dit artikel leggen we je precies uit wat de voor- en nadelen zijn, waar je rekening mee moet houden en waar je het beste mee kunt starten.

Voordelen eerst huis verkopen, dan kopen

Er zitten een aantal voordelen aan eerst je huis verkopen voordat je een nieuw huis koopt. Je weet precies wat je budget is voor de aankoop van je nieuwe woning. Heb je ook nog overwaarde? Top! Dit gaat namelijk af van de aankoopprijs van je nieuwe woning. Andere voordelen zijn dat je dubbele lasten voorkomt en hierdoor geen last hebt van tijdsdruk.

Lees meer: de beste tijd om je huis te verkopen

Overwaarde gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning

Als je verkochte woning overwaarde heeft is het mogelijk deze te gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Houdt er rekening mee dat de overwaarde tot drie jaar na de verkoop is te gebruiken. Na drie jaar treedt de bijleenregeling in werking.

Nadelen eerst huis verkopen, dan kopen

Helaas zitten er niet alleen maar voordelen aan. In de huidige markt is het niet altijd makkelijk om snel een nieuwe woning te vinden. Dit kan betekenen dat je op zoek moet naar een tussenoplossing, die vaak tijd en geld kost. Een ander nadeel is dat je niet rustig vanuit je oude woning je nieuwe woning kunt opknappen.

Tip: overbruggingskrediet
Indien je eerst een nieuwe woning koopt voordat je jouw huidige woning verkoopt dan loop je het risico dat je te lang voor dubbele lasten opdraait. Met een overbruggingskrediet heb je de mogelijkheid om de periode tussen verkoop van je huidige woning en de aankoop van je nieuwe woning financieel te overbruggen. Het bedrag is afhankelijk van de waarde van je huidige woning.

De beste keus? Eerst een huis kopen dan pas verkopen

In deze markt is het geen gek idee om eerst een huis te kopen voordat je jouw eigen woning verkoopt. In Arnhem is de gemiddelde woning binnen een maand verkocht. Het risico dat je langere tijd voor dubbele lasten opdraait is daarom niet erg hoog. Wij raden aan eerst een huis te kopen en direct je huis in de verkoop te zetten. Let op: woon je in een regio die minder in trek is? Dan is het verstandiger eerst je woning te verkopen voordat je een nieuwe koopt.

Wij begrijpen dat je, na het lezen van dit artikel, wellicht nog meer vragen hebt. Om dieper op deze vragen in te gaan adviseren wij je een vrijblijvend gesprek aan te vragen bij ons. Wil je liever eerst nog wat informatie over wat een makelaar voor je kan betekenen? Bekijk de verkoop- of aankooppagina.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper