Kosten huis kopen

Kosten huis verkopen

Blog > Kosten huis verkopen

Delen via:

Regelmatig krijgen we de vraag wat de kosten zijn als je je huis verkoopt. Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan de kosten van de verkoopmakelaar, het verkoopklaar maken van je woning en de notariskosten. In dit artikel leggen we je precies uit met welke kosten je rekening moet houden als je een huis verkoopt.

Kosten van een verkoopmakelaar

Als je een woning verkoopt met de hulp van een verkoopmakelaar kost dit geld. Deze kosten worden courtage genoemd. De courtage is het bedrag dat een makelaar krijgt voor de verkoop van een woning. Meestal wordt de courtage berekend als een percentage van de verkoopsom.

Verder rekenen makelaars vaak opstartkosten. Deze kosten bestaan onder andere uit het schieten van het beeldmateriaal, de woning online zetten, een interieurstylist en het verkoopbord in je tuin. De kosten hiervoor variëren per makelaar. Ga in ieder geval uit van €1.000.

Het komt ook voor dat een makelaar werkt op basis van een lagere courtage in combinatie met een prestatiebonus. Een makelaar werkt bijvoorbeeld voor een courtage van 1 procent in combinatie met een bonus als hij het huis voor een bepaald bedrag of daarboven verkoopt.

Kosten van een verkoopmakelaar in Arnhem

In Arnhem ligt de courtage van een verkoopmakelaar gemiddeld tussen de 1 à 2 procent van de koopsom.

Verkopen zonder makelaar

Wanneer je je huis zelf verkoopt bespaar je op de makelaarskosten die gepaard gaan met de verkoop van je huis. Belangrijk om je hierbij te realiseren dat een goede makelaar vaak zorgt voor een hogere verkoopprijs. Met zijn netwerk, ervaring in het verkoopklaar maken van een woning en onderhandelen haalt hij het maximale eruit en verdiend hij zijn courtage terug.

Lees meer over waarom je de hulp van een verkoopmakelaar neemt

Kosten voor het verkoopklaar maken

De eerste indruk die jouw huis op een potentiële koper achterlaat is het allerbelangrijkst. Voordat de bezichtiging plaatsvindt zorg je dat kleine opknapwerkzaamheden die het huis de juiste uitstraling geven gedaan zijn. Verder zorg je ervoor dat de woning is opgeruimd en schoongemaakt. Het verkoopklaar maken kun je eventueel zelf doen of je huurt er iemand voor in.

Bij Kuiper Makelaardij gaan we nog een stap verder. Het kleurgebruik, de styling en de lichtinval; het draagt allemaal bij aan de sfeer die je woning uitademt en zorgt voor de hoogste verkoopprijs. Daarom sturen we onze interieurstylist Chantal bij je langs. Chantal weet namelijk precies wat potentiële kopers aantrekt en hoe je de positieve aspecten van je woning benadrukt en negatieve aspecten juist afzwakt. Met een paar simpele tips en tricks maken we jouw woning helemaal verkoopklaar!

Kosten voor het energielabel

Wanneer je woning nog geen geldig energielabel heeft, ben je als eigenaar verplicht een energielabel aan te vragen.

De prijs hangt af van verschillende factoren, zoals het type woning en de tijd die een energieleverancier nodig heeft om de woning te inventariseren. De kosten voor een energielabel komen bij een eengezinswoning gemiddeld uit op 260 euro.

Kosten notaris

Meestal is de koper verantwoordelijk voor de kosten van de notaris. De notaris stelt onder andere een leveringsakte op. De hoogte van de kosten voor een notaris verschillen per kantoor. Het is verstandig om verschillende tarieven te vergelijken.

De kosten voor de hypotheekakte en overdrachtsakte komen gemiddeld uit op €1.100 euro.

Kosten voor het doorhalen van je hypotheek

Als je je woning verkoopt en de volledige hypotheek aflost moet je je hypotheek laten uitschrijven uit het Kadaster. Dit uitschrijven noemen ze ook wel royeren of doorhalen. Dit royeren loopt via een notaris. De kosten lopen uiteen van €90 tot €500.

Bij een huis verkopen komt veel kijken. Hoeveel hulp je nodig hebt bij het verkopen van je woning, bepaal jijzelf. Wil je meer weten over wat een verkoopmakelaar voor jou kan betekenen?

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper