Waarde woning verhogen

Geef je woning meer waarde

Blog > Verhoog de waarde van je woning

Delen via:

Beleggen in ‘bakstenen’ is nog steeds één van de meest rendabele manieren van investeren. Heb jij een woning gekocht? Dan hoop je natuurlijk dat je in de toekomst, na verkoop van die woning, in de groene cijfers eindigt. Wist je dat jij zelf ook invloed hebt op de waarde van jouw woning?

Prijsverhogende factoren

Nog nooit werd er zoveel geklust en verbouwd aan de eigen woning als in de afgelopen anderhalf jaar. ‘Dankzij’ Corona kregen woningbezitters massaal de kriebels om hun eigen stek eens onderhanden te nemen om het woongenot te vergroten. Wanneer zo’n verbouwing dan ook nog eens meerwaarde aan de woning geeft dan is dit dubbele winst. Maar ook zonder te verbouwen zijn er aanpassingen mogelijk die de prijs van een woning gunstig beïnvloeden.

Verbouwingen met meerwaarde

Natuurlijk, een verbouwing kost geld. Maar wanneer je de juiste keuzes maakt, kan een verbouwing aan je eigen woning je op termijn dus ook geld opleveren. De ene verbouwing vraagt uiteraard om een grotere investering dan de andere. Wij zetten een aantal opties voor je op een rijtje die van meerwaarde zullen zijn voor jouw woning:

 1. Dakkapel
  Een dakkapel zorgt niet alleen voor meer lichtinval, maar vooral voor meer ruimte. Met name de ruimte om recht op te staan wat resulteert in extra vierkante meters woonoppervlak. Extra woonoppervlak levert (in veel gevallen) een waardevermeerdering van de woning op.
 2. Kunststof kozijnen
  Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Overweeg dan eens kunststof kozijnen. De kunststof kozijnen van tegenwoordig zijn qua looks nauwelijks nog te onderscheiden van hout. Kunststof kozijnen zijn niet alleen goedkoper in aanschaf, maar zijn ook veel duurzamer dan houten kozijnen. Ze hebben een langere levensduur en vragen bovendien om veel minder onderhoud.
 3. Woonkamer uitbouwen
  Creëer meer woonruimte door een deel van de tuin bij de woonkamer te betrekken. Wanneer je jouw woonkamer uitbouwt offer je weliswaar een stuk tuin op, maar je krijgt er wel een heleboel wooncomfort voor terug waar je het hele jaar door van zal profiteren. Daarbij komt dat de waarde van een woning voor een deel wordt gebaseerd op het beschikbare woonoppervlak.

Aanpassingen met meerwaarde

 1. Zonnepanelen 
  Ook zonder het nodige breek- en sloopwerk is het mogelijk om de waarde van je woning te verhogen. Denk bijvoorbeeld eens aan zonnepanelen. Ze leveren je niet alleen een lagere energierekening op, maar hebben ook een positieve invloed op het energielabel van jouw woning.
 2. Energielabel
  Hij kwam in het vorige punt al even ter sprake; het energielabel. Een woning met energielabel A of B zal doorgaans snellere verkooptijd hebben dan een woning die minder duurzaam is. Investeren in betere isolatie levert een win-win op. Het vergroot je wooncomfort, het verlaagt je energierekening én heeft een gunstig effect op het energielabel van jouw woning. Dit laatste zal tijdens de verkoop van jouw woning zeker in je voordeel werken.

Keuzestress

Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om de waarde van jouw woning positief te beïnvloeden. Om te voorkomen dat je last krijgt van keuzestress geven wij je een paar eenvoudige handvatten die jou kunnen helpen bij het nemen van de juiste beslissing.

 • Financieel
  Kan je de verbouwing of aanpassing betalen vanuit eigen middelen of is hiervoor een aanvullende hypotheek/lening benodigd? Neem gerust eens contact op met één van onze makelaars voor een waardebepaling, wij geven je graag een indicatie van de meerwaarde die de beoogde verbouwing/aanpassing zal opleveren.
 • Functioneel
  Hoe praktisch is de verbouwing? Niet alleen qua timing, maar ook qua woongenot voor jou in de nabije toekomst. En hoe functioneel is de verbouwing voor potentiële kopers?
 • Esthetisch
  Maak qua materiaalgebruik en duurzaamheid keuzes die toekomstbestendig zijn. Ga voor het eindresultaat dat een breed publiek zal aanspreken, dat zal zich tijdens een toekomstige verkoop zeker terugbetalen.
 • Vergunning
  Is er voor de verbouwing/aanpassing aan de woning die jij voor ogen hebt een vergunning vereist? Houd er dan rekening mee dat deze procedure veel tijd én het nodige geld vraagt. Weeg deze tijd en moeite af tegen het beoogde eindresultaat.

Wat levert het op?

Natuurlijk is het fantastisch wanneer de investering van een verbouwing/aanpassing zich op termijn (ruimschoots) terugbetaalt, maar vergeet vooral niet dat het vergroten van je woongenot voor jou van onschatbare waarde kan zijn. Probeer hier de juiste balans in te vinden. De uiteindelijke waardevermeerdering is afhankelijk van verschillende factoren, die ook per regio weer kunnen verschillen. Zo zijn vierkante meters woonoppervlak in Amsterdam veel meer waard dan op het platteland. Maar ook het soort huis, de doelgroep, de omgeving en het prijsniveau van vergelijkbare woningen zijn van invloed. Durf specialisten te betrekken bij jouw verbouwplannen en vraag ons, als ervaren verkoopmakelaar, om met een neutrale maar kritische blik te kijken naar het voordeel dat jij kan behalen.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper