private lease

Nog minder hypotheek met private lease

Blog > Nog minder hypotheek met private lease

Delen via:

Het private leasen van een auto wordt steeds populairder. Met een groeiend aantal aanbieders en dito mogelijkheden sluiten veel particulieren steeds vaker een private leasecontract af. Wees je wel bewust dat private lease gevolgen heeft voor de hoogte van je hypotheek op het moment dat je deze wilt af- of oversluiten.

Aantrekkelijk

Het grote voordeel van private lease is dat je in de nieuwste auto’s kunt rijden zonder dat je daar in één keer een hele grote som geld voor hoeft neer te leggen. Je least voor een vast maandbedrag een nieuwe auto en behalve de brandstofkosten zijn alle kosten die je aan de auto hebt bij de prijs inbegrepen. Dat klinkt enorm aantrekkelijk en dat kan het ook zijn. In sommige gevallen ben je misschien wel goedkoper uit dan wanneer je een auto aanschaft. Dat is wel per individueel geval anders. Waar je vooral rekening mee moet houden op het moment dat je een private leasecontract afsluit, is dat dit gezien wordt als een lening en dus direct bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) gemeld wordt.

Woonlast

Zodra je een hypotheek wilt aanvragen of wijzigen, kijkt de geldverstrekker onder andere naar de leningen die bij het BKR geregistreerd staan. Hoe meer leningen hoe minder hypotheek jij kunt krijgen. Je bank loopt in jouw geval meer risico, omdat je al leningen ergens anders hebt lopen. Dit geldt ook als je geen betalingsachterstanden hebt. De BKR-registratie is voor de bank al voldoende. De bank vermindert je woonlast met een totaal van 2% van deze bedragen. En hoe lager je woonlast, hoe minder je kunt lenen.

Aangescherpt

Je private leasecontract werd al door de bank meegenomen om de hoogte van de hypotheek te bepalen. Sinds 1 april 2022 zijn deze regels echter aangescherpt. Bij de beoordeling van jouw financiële situatie werd tot 1 april 2022 je private leasecontract voor 65% meegenomen. Het totaalbedrag werd dus met 35% gekort. Dit werd gedaan omdat dat deel vaak verzekeringen, onderhoud en belasting treft. Kosten die je ook kwijt bent als je zelf een auto bezit. Sinds 1 april 2022 is dit dus veranderd en wordt 100% van je leasebedrag meegenomen in de toetsing.

Voorbeeld

Stel je hebt een leasecontract van €300 per maand met een looptijd van drie jaar, dan stond je tot 1 april 2022 voor €7.020 ingeschreven bij het BKR. Je maximale woonlast daalde dan met €140. Vanaf 1 april 2022 sta je echter voor € 10.800 ingeschreven bij het BKR en daalt je maximale woonlast met €216.

Wil je een private leasecontract afsluiten, maar heb je ook plannen om wijzigingen aan te brengen in je hypotheek, dan loont het eerst uit te zoeken welke financiële gevolgen private lease voor jou heeft.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper