Hypotheekrente hoog

Hypotheekrente nu hoog? Nee zeker niet

Blog > Hypotheekrente nu hoog? Nee zeker niet

Delen via:

In de media kun je lezen dat de hypotheekrentes sterk gestegen zijn. Hierdoor lijkt het alsof je eigenlijk te laat bent met het kopen van een huis. Het tegendeel is waar. De rentes zijn namelijk nog steeds ontzettend laag. Nog steeds kun je met een NHG hypotheek de hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten tegen minder dan 3.25%. De hypotheekrentes zijn inderdaad gestegen, maar je kunt ze nog steeds laag noemen.

In de jaren 80 waren de hypotheekrentes op recordhoogte

In 2010 kon je de hypotheekrente voor 10 jaar vastzetten tegen een tarief van 5,5%. In 1991 moest je nog rekenen op een rente van ongeveer 9%. Echte uitschieters, daar hadden de huizenkopers in de jaren 80 last van. Er zijn toen hypotheken gesloten met rentes van meer dan 13%. Dat is een schrikbeeld voor huizenkopers. Gelukkig komen we niet zomaar weer op dergelijke tarieven, maar het is niet uit te sluiten. Wat er in het verleden is gebeurd, kan in de toekomst ook weer gebeuren.

Kiezen voor een lange rentevast periode

Bij het kopen van een huis kun je met de geldverstrekker een langlopende rentevast periode afspreken. Je zet de rente bijvoorbeeld voor 10 of 20 jaar vast. Het voordeel hiervan is dat je gedurende deze periode geen last hebt van rentestijgingen. Je zet de rente vast uitgaande van de huidige tarieven. Het nadeel is dat je niet profiteert van rentedalingen. Ook als jouw rentevast periode afloopt, kun je de hypotheekrente nu tegen de huidige lage rentes weer voor een langere periode vastzetten.

Kies bij voorkeur voor een langere rentevast periode

Als je nu de kans hebt om de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten, moet je deze kans niet laten liggen. Tegen een zeer laag tarief kun je nu kiezen voor een rentevast periode van bijvoorbeeld 1 of 5 jaar. Dit lijkt aantrekkelijk door de zeer lage hypotheekrentes, maar bij verder stijgende hypotheekrentes is het juist niet verstandig. Na een rentevast periode van bijvoorbeeld 5 jaar kun je een sterke stijging van de maandlasten krijgen door een hogere hypotheekrente. Door het kiezen voor een langere rentevast periode leg je de hypotheeklasten voor een langere periode vast. Dit geeft jou financiële zekerheid.

Een sterke stijging van de hypotheekrente heeft grote gevolgen voor de maandlast

Stel, je zet de hypotheekrente nu voor een periode van 5 jaar vast tegen een tarief van 1,25%. Voor een hypotheekschuld van €100.000 betaal je dus €1.250 aan hypotheekrente. Over 5 jaar is de rente sterk gestegen. Uit angst voor een nog sterkere stijging kies je dan voor een rentevast periode van 10 jaar tegen een hypotheekrente van 2,75%. Dit zorgt voor een stijging van de hypotheeklasten naar €2.750. In deze berekening is geen rekening gehouden met eventuele aflossingen in de hypotheek.

Heb je de kans om nu de hypotheekrente voor een lange periode vast te zetten? Laat deze kans niet voorbij gaan en kies verstandig. Wil je weten welke rentevast periode verstandig is voor jouw persoonlijke situatie? Laat je dan adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper