De etiquette van verbouwen

De etiquette van verbouwen

Blog > De etiquette van verbouwen

Delen via:

Wie wil er nu niet opnieuw verliefd worden op zijn eigen woning? Voordat je dat punt hebt bereikt, heb je nog wel flink wat stappen te zetten. De volgende vijf etiquetteregels gaan jouw helpen je verbouwing soepel(er) te laten verlopen.

Regel 1: regel die vergunning (en op tijd)

Na de meerdere lockdowns merk je dat je best een beetje extra ruimte kunt gebruiken. De keuken was toch wel erg krap of de zolder wordt een stuk efficiënter met een dakkapel. Vergeet dan niet dat je voor sommige verbouwingsklussen een vergunning nodig hebt. Deze vergunning kan even op zich laten wachten. Dus op het moment dat jij alles in kannen en kruiken hebt, maar je nog even een vergunning moet regelen, kun je nog wel eens bedrogen uitkomen en een nieuwe planning moeten maken. Check online of bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt.

Regel 2: betrek je buur

Verbouwen is leuk, het eindresultaat is natuurlijk nog leuker. Voor jou dan. Wat hoe is dat voor je buren? Hoe blij zijn zij met jouw uitbouw of dakkapel? Ook de hele verbouwing zelf kan voor behoorlijk wat overlast zorgen. Je gaat niet voor niets verbouwen dus de intentie om voorlopig te blijven wonen waar je zit is er. Dan zijn blije buren minstens zo belangrijk als het eindresultaat van je verbouwing. Betrek ze daarom zoveel mogelijk bij je plannen en je planning. Laat ze desnoods meebeslissen over zaken die voor hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld welke steen zij willen gebruiken aan hun kant van de uitbouw. Nodig ze uit als je klaar bent om te komen kijken en regel een bosje bloemen om de overlast iets minder vervelend te maken.

Regel 3: zorg voor je klussers

Heb je een grote verbouwing in de planning en verwacht je meerdere bouwvakkers over de vloer, behandel ze dan alsof ze familie zijn. Bij wijze van spreken dan. Iedere aannemer of installateur vindt een extra kopje koffie lekker. Ze willen er vast ook wel een koek bij. Een verzorgde lunch op vrijdag doet het ook altijd goed in de bouw. Als jij goed voor hen zorgt, zorgen zij ook goed voor jouw verbouwing. Zodra je on speaking terms bent en blijft is het ook makkelijker communiceren gedurende het hele proces.

Regel 4: wees pessimistisch

Op het moment dat de knoop is doorgehakt en de plannen voor de verbouwing concreet zijn, is het heel makkelijk steeds een beetje meer te willen. Vanaf het moment dat de offerte is getekend en de aannemer aan de slag gaat, is alles wat je nog extra wil (vaak) meerwerk en dus ook meer geld. Blijf je budget in de gaten houden om niet aan het eind van de verbouwing voor een verrassing te staan. Houd sowieso van tevoren al rekening met extra budget. Blijf ook realistisch of eerder pessimistisch qua planning. Organiseer je housewarming vooral enkele weken na oplevering en niet direct een dag later. Dan heb je nog een beetje speling qua planning op het moment dat je uitnodiging de deur al uit is.

Regel 5: blijf bij je leest

Als je niet terecht wil komen in het programma ‘Help, mijn man is klusser’, dan is het belangrijk dat je heel goed inschat wat je wel en wat je niet zelf kunt. Overschat een verbouwing niet, maar ook zeker je eigen kunnen niet. Dat kan tijdens de verbouwing zorgen voor een teleurstelling. Zet op een rijtje wat je zelf kunt, waar je hulp bij kunt gebruiken en wat je gewoon moet uitbesteden. Zelfoverschatting bij een verbouwing is namelijk niet per se de sleutel tot succes.

Delen via:

Advies nodig?