Voordeel aflossingsvrije hypotheek

Wat is het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek?

Blog > Wat is het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek?

Delen via:

Door de  lage hypotheekrente is het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek veel kleiner tegenwoordig. Mede daardoor is de aflossingsvrije hypotheek populairder geworden in de afgelopen jaren. De aflossingsvrije hypotheek heeft nadelen, maar de voordelen maken deze hypotheekvorm toch het overwegen waard voor een deel van je hypotheek.

Je kiest voor betaalbare hypotheeklasten en de gekozen hypotheek moet ook voor de toekomst een verstandige keuze zijn. Een hypotheek volledig aflossingsvrij houden willen banken niet aan meewerken. Er geldt een maximale aflossingsvrije hypotheek van 50% van de woningwaarde. Dit is ingesteld ter bescherming van de huiseigenaar. Het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek kan namelijk ook een onverstandige keuze zijn.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

Het grootste nadeel is dat de hypotheekschuld maximaal blijft. Je lost gedurende de looptijd van de hypotheek niet af op de schuld. Ook na je pensionering moet je dus in staat zijn om de financiële lasten te dragen. Hierbij moet je er rekening mee houden dat de hypotheekrentes in de toekomst hard kunnen stijgen. Zijn de hypotheeklasten nog steeds betaalbaar bij een hypotheekrente van bijvoorbeeld 7%?

Wat zijn de voordelen van de aflossingsvrije hypotheek?

In deze hypotheekvorm los je niet af op de hypotheekschuld. Je betaalt maandelijks alleen de rentelasten. Met de lage hypotheekrentes van dit moment kun je de maandlasten dus laag houden. Doordat je de aflossing achterwege laat, betaal je alleen de lage rentelasten.

Door de aflossingsvrije hypotheek verlies je de hypotheekrenteaftrek

Huiseigenaren die een hypotheek vóór 2013 hebben afgesloten mochten nog kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek en ook recht behouden op hypotheekrenteaftrek. Als je nu een nieuwe hypotheek afsluit met voor een deel een aflossingsvrije hypotheek, dan verlies je voor dat deel het recht op hypotheekrenteaftrek. Door de lage hypotheekrentes vallen de gevolgen mee, maar ook voor de toekomst verlies je het recht op hypotheekrenteaftrek voor dat deel van de hypotheek. Houd hier rekening mee bij het kiezen voor deze goedkope hypotheekvorm. Huiseigenaren die vóór 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hadden, mogen deze meenemen naar een nieuwe hypotheek.

Een aflossingsvrije hypotheek moet bij je passen

Jouw hypotheekadviseur kan voor je uitzoeken in hoeverre een aflossingsvrije hypotheek een verstandige keuze is. Hierin spelen namelijk verschillende factoren een rol. De betaalbaarheid voor de langere termijn is belangrijk, maar bijvoorbeeld ook de gevolgen van dalende huizenprijzen. Met deze hypotheekvorm ben je namelijk minder goed bestand tegen dalende huizenprijzen. In een hypotheek waarin je maandelijks aflost, daalt de hypotheekschuld iedere maand iets. Dit wapent jou tegen dalende huizenprijzen.

Door een deel van je hypotheek aflossingsvrij te houden, kun je de maandlasten dragelijker maken. Op de einddatum een schuld op je huis overhouden hoeft geen probleem te zijn. Zoek je een aankoopmakelaar of de ondersteuning van een hypotheekadviseur? Neem gerust contact op.

Delen via:

Neem gerust contact op mocht je vragen hebben