wat is een overbruggingshypotheek

Wat is een overbruggingshypotheek?

Blog > Wat is een overbruggingshypotheek?

Delen via:

Kuiper Makelaardij: “Stel je wilt verhuizen en je wilt de overwaarde van je woning gebruiken om je nieuwe huis (deels) van te kunnen financieren. Je huis is echter nog niet verkocht, dus feitelijk gezien heb je nog niet de beschikking over de overwaarde. Dit los je op door de overbruggingshypotheek in te zetten. Dit is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheek om het geld van de overwaarde, waarover je dus nog niet beschikt, te overbruggen en los je direct af op het moment dat je jouw woning verkoopt.

Er zit wel een limiet aan de overbruggingshypotheek. Je kunt tot een maximum van 90% van de taxatiewaarde, minus de huidige hypotheekschuld lenen. Dus stel dat je woning een taxatiewaarde heeft van €400.000 en een restschuld van €350.000. Dan heb je een overwaarde van €50.000. Je overbruggingshypotheek mag dan niet hoger zijn dan €10.000 (90% van €400.000 – €350.000). Dat is een behoorlijk stuk lager dan de overwaarde van je woning omdat de bank toch een risico loopt. Je mag de lening ook alleen maar inzetten voor het aflossen van je overbruggingshypotheek en nergens anders voor.

Houd er ook rekening mee dat een overbruggingshypotheek gewoon een hypotheek is waar je rente over betaalt – die doorgaans hoger ligt dan de ‘normale’ hypotheekrente – en je dus tijdelijk dubbele of zelfs driedubbele woonlasten hebt. De rente is overigens wel volledig fiscaal aftrekbaar. Voor het afsluiten van een overbruggingshypotheek moet je langs de notaris dus ook daar zijn extra kosten aan verbonden. De overbruggingshypotheek heeft doorgaans een looptijd van 6 tot 24 maanden. Is je woning dan nog niet verkocht, dan kun je de hypotheek verlengen.”

Delen via:

Advies nodig?