btw zonnepanelen

Geen btw meer op zonnepanelen vanaf 2023

Blog > Geen btw meer op zonnepanelen vanaf 2023

Delen via:

De aanschaf van zonnepanelen is nog steeds een behoorlijke hap uit de portemonnee. Momenteel kun je de btw via de Belastingdienst terugvragen, maar dat proces is niet altijd even eenvoudig voor iedereen. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel om de btw op zonnepanelen vanaf volgend jaar helemaal af te schaffen. Overzichtelijk, geen gedoe en voor iedereen hetzelfde voordeel.

Extra werk

Eigenaren van zonnepanelen worden gezien als kleine ondernemers omdat zij stroom terugleveren aan het net. Als zelfstandig ondernemer kun jij daarom de btw van 21% terugvragen. Dat is in theorie goed geregeld, echter blijkt dat in de praktijk particulieren niet altijd weten hoe dit aan te pakken. Hierdoor is de kans groot dat zij het voordeel missen, omdat ze gewoon niet weten wat ze moeten doen. Ook de Belastingdienst heeft er daardoor extra werk aan. De meest eenvoudige manier is daarom de btw helemaal af te schaffen. Dan hoeven particulieren zich niet te verdiepen in het ondernemerschap en de aangifte die daarbij komt kijken om de btw terug te krijgen. En het scheelt de Belastingdienst een extra administratieve afhandeling.

Internetconsultatie

Sinds eind vorig jaar hebben EU-landen toestemming gekregen de btw op zonnepanelen naar een nultarief terug te brengen. Dit geldt zowel voor de levering als voor de installatie van de panelen. Het wetsvoorstel is inmiddels gepubliceerd door staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit met als doel de btw per 1 januari 2023 helemaal af te schaffen. Dit is alleen mogelijk als de internetconsultatie die is opengesteld, waarbij voor- en tegenstanders in het openbaar argumenten over het voorstel kunnen doen, geen problemen openbaart. Ook wordt gekeken naar de toepasbaarheid binnen de huidige begroting, gevolgd door een uitvoeringstoets.

Denk je erover na om zonnepanelen aan te schaffen, dan kan het lonen om nog even te wachten tot 1 januari 2023.

Delen via: