Wat houdt hypotheekrenteaftrek eigenlijk in?

Wat houdt hypotheekrenteaftrek eigenlijk in?

Blog > Wat houdt hypotheekrenteaftrek eigenlijk in?

Delen via:

Bij het kopen van je eerste woning en het afsluiten van je eerste hypotheek komt een hoop kijken en komen er wellicht termen voorbij waarvan je niet eerder hebt gehoord of waarin je je niet eerder hebt verdiept. De hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld. Wat is het precies, hoe kom je ervoor in aanmerking en hoe wordt het berekend?

Korting

De hypotheekrenteaftrek is, zoals het woord al zegt, voor iedere huizenbezitter in het bezit van een hypotheek. Met het afsluiten van een hypotheek, sluit je een lening af. Over deze lening betaal je rente aan de hypotheekverstrekker. Deze rente is vervolgens aftrekbaar bij de Belastingdienst, waarbij de Belastingdienst als het ware een korting geeft op jouw hypotheek.

Financieel voordeel

Maar hoe werkt dat dan? De hypotheekrente die jij betaalt mag je, bij het doen van je jaarlijkse belastingaangifte, aftrekken van je bruto jaarinkomen. Hierdoor betaal je direct minder inkomstenbelasting, wat je een financieel voordeel oplevert. Uiteraard zijn hier wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Eén daarvan is dat de termijn voor de hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar is. Daarna mag de hypotheekrente niet meer worden afgetrokken. Daarnaast geldt – voor afgesloten hypotheken na 1 januari 2013 – de hypotheekrenteaftrek alleen voor lineaire en annuïteitenhypotheken.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

De hoogte van de hypotheekrenteaftrek, kun je zelf berekenen aan de hand van een rekensom. Je hebt daarvoor je bruto jaarinkomen, de hoogte van je totale hypotheek, je maandlasten en de betaalde hypotheekrente nodig.

Voorbeeld
Stel je bruto jaarinkomen is €40.000, waarover je een wettelijk bepaalde 37,10% inkomstenbelasting betaalt, wat neerkomt op €14.840. Je bruto maandlasten (rente plus aflossing) zijn €500 en je hebt het afgelopen jaar €2.500 hypotheekrente betaald.

De som ziet er dan als volgt uit: je inkomen van €40.000 min de hypotheekrente van €2.500 bedraagt €37.500. Over dit bedrag wordt nu je inkomstenbelasting berekend. Dus 37,10% van €37.500 is nog maar €13.912,50. Dat houdt een belastingvoordeel in van €927,50 per jaar, ruim €77 per maand. Je netto maandlasten zijn daarmee geen €500, maar worden met €77 verlaagd tot € 423. Dat is toch een fijne meevaller.

Let op: bij de definitieve berekening houdt de Belastingdienst ook nog rekening met een eventueel nadelig effect van een eigenwoningforfait, dus kan het zijn dat die berekening net wat anders uitpakt.

Overige eenmalige aftrekposten

Naast de hypotheekrenteaftrek zijn er ook nog andere posten omtrent de hypotheek die je kunt aftrekken op het moment dat je de belastingaangifte doet. Het gaat hier dan om kosten de eenmalig aftrekbaar zijn. Denk aan taxatiekosten, advieskosten, notariskosten, de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte, een eventuele boeterente en kosten voor het verlengen van de hypotheek. Een aankoopmakelaar of een bouwkundige keuring zijn kosten die niet aftrekbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen de hypotheekrenteaftrek maandelijks of per jaar te ontvangen. Wanneer je kiest voor maandelijkse teruggave dan dien je een voorlopige teruggave aan te vragen bij de Belastingdienst voor het lopende of komende jaar.

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper