Stappenplan om je huis te verkopen

Stappenplan om je huis te verkopen

Blog > Stappenplan om je huis te verkopen

Delen via:

Je bent van plan om je huis te verkopen. Bij de verkoop van je huis komt er veel op je af en zijn er veel zaken waar je stil bij moet staan. Ga je zelf je huis verkopen of met behulp van een makelaar? Moet je huis nog verkoopklaar gemaakt worden? En wat zijn de valkuilen? Met dit stappenplan om je huis te verkopen kom je goed beslagen ten ijs en vertellen we je alles wat je moet weten om je huis succesvol te verkopen.

Hulp van een makelaar of zelf je woning verkopen?

De meeste mensen schakelen de hulp van een makelaar in om hun woning te verkopen. Misschien vragen jullie je af waarom je nog hulp van een verkoopmakelaar nodig hebt? In deze markt is je huis toch zo verkocht. Toch zitten er grote voordelen aan het inschakelen van een verkoopmakelaar. Een makelaar heeft ervaring, neemt je regelwerk uit handen en weet hoe hij de hoogste verkoopprijs realiseert.

Blog: Waarom schakel je de hulp in van een verkoopmakelaar?

Vraagprijs woning bepalen

Een belangrijk onderdeel bij het verkopen van je woning is het bepalen van de vraagprijs. De vraagprijs baseer je onder andere op de locatie, de staat van de woning en het aantal vierkante meters. Hoe je precies de vraagprijs van je woning bepaalt leggen we je uit in het artikel: hoeveel is mijn huis waard.

Een andere manier om de prijs van je woning te bepalen is door onze gratis online waardebepaling te doen. Het is een goede manier om alvast een richting te bepalen voor een verkoopprijs. Let op: dit is een schatting en niet de werkelijke waarde van jouw woning. Voor de exacte prijs van je woning adviseren wij contact op te nemen met een makelaar of taxateur.

De verkoop van jouw woning voorbereiden

Voordat je je huis te koop aanbiedt is het belangrijk om te achterstallig onderhoud weg te werken en je woning verkoopklaar te maken. Denk aan het weghalen van houtrot, een likje verf en een goede opruimbeurt.

Wij raden verkopers in ieder geval altijd aan de volgende klusjes te doen:

  • Zorg dat ramen en deuren niet klemmen of kraken.
  • Zorg dat alle plinten, deurgrepen, handgrepen van keukenkastjes, trapleuningen vast zitten.
  • Repareer lekkende kranen.
  • Behandel schimmelplekken.
  • Vervang kapotte lampen.

Promotie van de woning

Je hebt je woning klaargemaakt voor de verkoop en het moment is aangebroken om het huis onder de aandacht te brengen van potentiële kopers. Verkoop je je huis zonder makelaar? Zorg dat je goed beeldmateriaal hebt en plaats het huis online, deel het via social media, plaats een advertentie in de krant en zet een verkoopbord in je tuin. Houdt er rekening mee dat alleen een makelaar een huis op Funda kan zetten. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen die je zonder makelaar niet hebt: een makelaar heeft een netwerk van kandidaten die precies op zoek zijn naar een huis zoals dat van jullie kandidaten met een echte koopintentie. Ook hebben ze een website die bekend is bij woningzoekers, actieve social media kanalen en de verkoopborden staan al klaar.

Te koop bord

Bezichtiging van jouw huis

Als je zelf je huis verkoopt plan en begeleid je zelf de bezichtigingen. Zijn er erg veel geïnteresseerden? Plan dan een open huis. Het scheelt tijd en is een laagdrempelige manier om potentiële kopers in aanraking te laten komen met jullie woning. Een eerste indruk maak je in ieder geval maar een keer. Hieronder een aantal tips om goed voor de dag te komen bij de bezichtiging van jouw huis.

  • Maak het huis goed schoon. Bezoekers houden van een schoon huis.
  • Zorg dat de tuin (of het balkon) er netjes uitziet, zonder onkruid of rondslingerend speelgoed.
  • Berg ‘losse’ dingetjes en persoonlijke zaken op. Denk aan speelgoed, post, en foto’s.
  • Maak de wc, de keuken en de badkamer brandschoon. Als je dan toch bezig bent, vergeet ook de magnetron, oven en koelkast niet!
  • Doe de gordijnen open en zorg ervoor dat het licht is in huis.
  • Zet verse bloemen neer, het staat goed maar ruikt ook nog eens lekker.

Onderhandelen

Heb je een bod ontvangen? Zodra je een tegenbod doet is de onderhandeling begonnen. Het maximale eruit onderhandelen is een vak apart. Gaan jullie het zelf doen? Zorg dat je van te voren duidelijk voor ogen hebt wat je minimaal wil hebben en denk na over zaken zoals de overdrachtsdatum.

Koopcontract

Wanneer jij en de koper het eens zijn over de prijs is het om het koopcontract te maken. In het koopcontract staan alle afspraken die je met de koper hebt gemaakt. Denk aan de ontbindende voorwaarden, het bedrag en de overdrachtsdatum. Nadat een koper het koopcontract heeft ondertekend heeft de koper nog drie dagen bedenktijd.

Woning overdragen

Je huis is verkocht maar daarmee ben je nog niet klaar. Samen met koper ben je een overdrachtsdatum overeengekomen. Op die datum draag je het huis officieel over. Het is nu tijd om de verhuizing te gaan regelen.

Hulp bij de verkoop van jouw woning

Je hebt het stappenplan doorgenomen, maar wil toch hulp bij de verkoop van jouw huis. Dat begrijpen wij goed. Je moet namelijk aan veel zaken denken. Als ervaren verkoopmakelaar ondersteunen we je  bij alle stappen voor de verkoop van je huis.

Delen via:

Contact opnemen