Huis kopen zonder makelaar

Huis kopen zonder makelaar

Blog > Huis kopen zonder makelaar

Delen via:

Wil je een huis kopen zonder makelaar en vraag je jezelf af hoe dit in zijn werk gaat? Het is niet verplicht een huis te kopen met een aankoopmakelaar. Er zijn wel een aantal zaken die je zelf moet ondernemen en waar je rekening mee moet houden. Hieronder zetten we de voor- en nadelen uiteen. Ben je daarna nog steeds overtuigd dat je zonder een makelaar je huis wilt aankopen? Bekijk dan de verschillende tips, zodat je goed voorbereid bent.

Voordelen van een huis kopen zonder makelaar

Je bespaart jezelf de makelaarskosten
Als je een aankoopmakelaar inschakelt, vraagt deze een vaste vergoeding of courtage voor de werkzaamheden die hij of zij uitvoert. De courtage is een percentage van de aankoopprijs of een vast bedrag. Dit kost al snel tussen de twee en de vijfduizend euro.

Lees meer: met welke kosten moet je rekening houden als je een huis koopt? 

Je wordt niet benadeelt door het netwerk van makelaars onderling
Het aan- en verkopen van huizen wordt veelal door makelaars binnen het eigen netwerk verzorgt. De ene keer gunt de ene makelaar de ander en de volgende keer is dit andersom. Makelen is verbinden. Ben je bang dat dit een prijs negatief beïnvloed, koop dan zelf je droomwoning aan.

Je hebt zelf de regie
Als je een woning koopt zonder aankoopmakelaar ben je niet afhankelijk van zijn of haar agenda. Je plant afspraken voor bijvoorbeeld de bezichtigingen wanneer jou dat het beste uitkomt.

Nadelen van een huis kopen zonder makelaar

Je moet zelf op zoek naar jouw droomwoning
Als je zonder makelaar een huis koopt, moet je zelf op zoek naar een woning en kun je geen gebruikmaken van het netwerk van je makelaar. In deze krappe woningmarkt is het netwerk van je makelaar erg belangrijk bij het vinden van een huis. De meeste woningen die op Funda staan zijn namelijk al niet meer te koop.

Een aankoopmakelaar kent de lokale woningmarkt
Een goede makelaar koopt en verkoopt dagelijks huizen. Hij kent de woningmarkt en de lokale makelaars als geen ander. Deze kennis komt van pas bij het vinden van een geschikt huis voor de beste prijs.

Je moet zelf in onderhandeling over de prijs
Zonder makelaar ben jij degene die in onderhandeling moet over de prijs. Als je dit lastig vindt of je hier niet prettig bij voelt, is het misschien verstandiger dit aan een aankoopmakelaar over te laten. Vaak weet hij door zijn jarenlange ervaring ook nog een lagere prijs te realiseren.

Er kijkt geen professional met je mee tijdens de bezichtigingen
Als je zelfstandig een huis koopt, is er geen aankoopmakelaar die tijdens de bezichtigingen met je meekijkt. Een makelaar weet precies waar je op moet letten tijdens bezichtigingen en kent de eventuele mankementen van huizen uit dezelfde buurt.

Bij Kuiper Makelaardij gaan we nog een stap verder. Met zijn bouwkundige achtergrond kan Patrick direct de bouwkundige staat van de woning inschatten.

Je mist de juridische kennis van je makelaar
Als je een woning koopt komen er verschillende juridische zaken op je af. Een makelaar adviseert je over de beste keuze voor jouw situatie.

Aankooptips: Hoe koop ik zelf mijn woning aan?

Je kent de voor- en nadelen en bent nog steeds voornemens zelf je droomhuis aan te kopen. Hieronder zetten we de verschillende stappen die je moet nemen om je woning aan te kopen.

  1. Volg de lokale huizenmarkt ruim voor de aankoop van jouw droomwoning om een goed beeld te krijgen van de lokale markt;
  2. Laat een hypotheekadviseur jouw financiële situatie op een rijtje zetten;
  3. Waar moet jouw droomwoning aan voldoen? Zet je wensen en eisen op papier;
  4. Kijk verder vooruit: waar ben je over 5 of 15 jaar? Houd daar rekening mee bij het kopen van een huis;
  5. Laat je eisenlijst nooit varen, ook niet als je verliefd bent op een die ene woning. Het zijn niet voor niets eisen;
  6. Zoek op verschillende platforms, zoals Funda en Jaap en volg de websites van makelaars in jouw regio;
  7. Als de woning op de foto’s al niet perfect is, dan gaat hij in het echt écht niet meevallen. Verspil geen energie aan deze woningen;
  8. Op internet een huis gevonden? Doe goed vooronderzoek over de buurt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan;
  9. Benieuwd wat een huis kost? Doe een gratis waardecheck van het NVM;
  10. Bekijk alle recent verkochte woningen uit de buurt op Funda om te kijken of je niet teveel of te weinig biedt;
  11. Tijdens de bezichtigingen kun je het beste een neutrale kijker meenemen. Deze ziet vaak wat jij door je roze bril misschien over het hoofd ziet;
  12. Plan gerust een tweede en misschien wel een derde bezichtiging in;
  13. Laat altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo voldoe je niet alleen aan je onderzoeksplicht, maar koop je nooit een bouwval;
  14. Laat je niet verleiden door de verkoopmakelaar tot het achterwege laten van ontbindende voorwaarden. Onder sommige omstandigheden moet jij de koop kunnen ontbinden;
  15. Laat de koopakte altijd controleren door een professional. Zo word jij nooit misleid door de kleine lettertjes.

Wil je een huis kopen in Arnhem (of omgeving) en wil je toch ondersteuning van een aankoopmakelaar?

 

Delen via:

Neem contact op met Team Kuiper